27 Şubat 2012 Pazartesi

Çarpışan galaksiler


Gök bilimciler, evrenin çok uzak bir köşesinde neredeyse çarpışmak üzereymiş gibi birbirine yakınlaşan dört galaksi görüntüledi.

NASA’nın yayımladığı ve Dünya’dan 300 milyon yıl uzaklıkta çekilen bu fotoğraf bir göz yanılsamasına benziyor. Ancak kozmik mesafeler ele alındığında, fotoğraftaki galaksilerin arasında milyonlarca ışık yılı mesafe bulunuyor.

İç içeymiş gibi görünen galaksiler ilk kez 1877 yılında Fransız gök bilimci Edouard Stephan tarafından Pegasus takımyıldızında keşfedildi. Fotoğrafta yer alan beş galaksiye Stephan Beşlisi deniyor. Ortada iki sarı ışık olarak beliren noktalar, aynı zamanda bir galaksi grubu meydana getiriyorlar.

NGC 7319, NGC 7318A, NGC 7318B, ve 7317 adlarını taşıyan galaksilerin birbirlerine çok yakın olmaları nedeniyle yerçekimleri etkileşime giriyor ve bunun sonucunda kapsadıkları kozmik parçacıkları kuyruk veya düğüm şekline bürünüyor.

Sol alt köşede diğer dört galaksiden farklı olarak mavi renkli NGC 7320 galaksisi yer alıyor. NGC 7320, diğer galaksilere en az 40 milyon ışık yılı mesafede bulunuyor ve çarpışmak üzere olan galaksilerle etkileşime girmiyor.



Fotoğrafta yer almayan ve dört galaksinin birbirleriyle dansına tanıklık eden bir galaksi daha mevcut. Milyonlarca yıl sonra fotoğrafa girecek olan NGC 7320C, söz konusu grubun “kötü çocuğu.” Bunun nedeni, dört galaksiyle geçmişte bir veya iki defa çarpışan NGC 7320C’nin, galaksilerden büyük miktarda gaz ve toz kütlesi koparmasının ardından yine aynı manevrayı yapmaya hazırlanıyor olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder