10 Nisan 2012 Salı

Jüpiter ve uydusu Io'nun ilginç fotoğrafı


Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’e ait bir fotoğraf, gaz devinin etkileyici boyutunu çok güzel gözler önüne seriyor.

NASA’nın Cassini uzay aracı tarafından çekilen fotoğrafta, Jüpiter’in uydularından Io görülüyor. Büyüklüğü Dünya’nın uydusu Ay’a yakın olan Io, fotoğrafta gaz devinin yörüngesinden geçen sıradan bir asteorit kadar ufak kalıyor.

Jüpiter’in yoğunluğı 1.8981 x 1027 kg, alanı ise 6.1419 x 1010 km2. İlginç bir detay, Io ve Ay’ın, sırasıyla Güneş Sistemi’ndeki en büyük 13 ve 14’üncü gök cisimleri olmaları. Ay, Io’nun hacminin yüzde 86.8’ine denk geliyor. Her iki gök cisminin, yörüngelerinde bulundukları gezegenlere olan mesafesi, 350 bin ile 400 bin kilometre arasında değişiyor. Ancak Apollo görevlerinde çekilen fotoğraflara bakıldığında, aynı mesafeden Dünya karenin tümünü kaplayamıyor.

Ölü bir gök cismi olarak kabul edilen Ay’a kıyasla, Io, Güneş Sistemi’nin en yoğun yanardağ faaliyetine sahne olan yeri. Jüpiter’in bulutlarının hemen tepesinde yer aldığı zannedilse de, gaz devinin etrafını 42 saatte dolanan Io, gezegenin merkezinden yaklaşık 420 bin kilometre uzaklıkta. Böylece, Jüpiter’in atmosferini oluşturan bulutlardan olan uzaklığı da yaklaşık 350 bin kilometre oluyor.

NASA’nın 1997’de uzaya yolladığı Cassini uzay aracı, 2000 yılında Jüpiter’in yanından geçerek Satürn’e yol almıştı. 2004’de Satürn’ün yörüngesine ulaşan Cassini, şu an Jüpiter’den 10 milyon kilometre mesafede bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder