1 Mayıs 2012 Salı

Apollo 11 astronotları ayda kaç metre yürüdü?


İnsanın Ay’a ilk kez ayak bastığı Apollo görevindeki astronotların, Dünya’nın uydusunda yürüdükleri mesafeyi biliyor musunuz?

NASA’nın hazırladığı haritalara göre, insanın ayda yürüdüğü alanın genişliği 90 metre. Apollo 11 Ön Hazırlık Bilim Raporu’ndaki belgelere dayanan iki grafik, NASA mühendisi Thomas Schwagmeier tarafından hazırlandı.


Schwagmeier, astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in yürüdüğü alanın genişliğini ve izledikleri güzergahı bir futbol ve beyzbol sahası üzerinde karşılaştırma yaparak gösterdi.

Armstrong ve Aldrin’in Ay’da yürdüğü 90 metrelik mesafe, bazılarına çok az gelebilir. Ancak Ay’ın yüzeyindeki şartlar ele alındığında, bu mesafe oldukça büyük bir başarı sayılır. Ay’ın yerçekimsiz ortamında, gündüzleri sıcaklık 107 Santigrat dereceye kadar çıkarken, geceleri -153 Santigrat dereceye inebiliyor.



Ay, kendi ekseni etrafında 27 günde dönüyor. Bu da bir yüzün 13 gün karanlık, 13 günde aydınlıkta kaldığı anlamına geliyor. Kısaca, gündüzleri sıcaklık suyu buharlaştıracak kadar sıcakken, karanlığın bastırmasıyla birkaç derece 250 derecelik ısı değişimi yaşanabiliyor. Bu durum, astronotların giysilerinin çok iyi hazırlanmasını gerektirdiği gibi, keşif yapacakları zamanı da çok dikkatli belirlemelerini gerektirdi.



Uzmanlar, Apollo 11 görevindeki astronotların giydiği koruyucu giyisilerin Ay’ın şartlarına dayanmak için mükemmel olmadığına da dikkat çekti. Kısaca, Armstrong’un, “kendisi için küçük, insanlık için büyük” ilk adımı, sanılandan çok daha zor şartlarda atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder