25 Temmuz 2012 Çarşamba

ABD'li ilk kadın astronot Sally Ride yaşamını yitirdi.


1983 yılında henüz 32 yaşındayken Challenger mekiğiyle uzaya giden Sally Ride, dün pankreas kanseriyle mücadelesini kaybetti. 


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ride’ın ölümüne ilişkin yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama’nın vefat eden astronot Ride için 'Ulusal Kahraman' ifadesini kullandığı ifade edildi. 



NASA Yöneticisi Charles Bolden internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Sally Ride, profesyonelliği ve erdemliği ile birçok engelleri kırdı. Kelimenin tam anlamıyla Amerika'nın uzay programını değiştirdi. Ulusumuz büyük bir öğretmen, lider ve kaşifini kaybetti" dedi. 61 yaşında hayatını kaybeden Ride bilimsel çalışmalarını kendi kurduğu bir enstitüde sürdürüyordu.


UZAYA İLK ÇIKAN KADIN HALA YAŞIYOR 


Uzaya çıkan ilk kadın Valentina Vladimirovna Tereşkova olmuştu. 16 Haziran 1963'de Tereşkova Vostok 6 ile uçarak uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil oldu. Dünya yörüngesinde 48 tur attı ve neredeyse üç gün uzayda kaldı. Bu süre o zamana kadar uzaya giden ABD'li uzayadamlarının toplam süresinden fazlaydı. Tereşkova'nın uçtuğu Vostok 6, Vostok serisinin son uçuş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder