11 Eylül 2012 Salı

‘Mars sanıldığı kadar sulak değildi’


Bilim insanları, Büyük Okyanus'ta yapılan bir deneyin ardından Mars'ın geçmişte iddia edildiği gibi sıcak ve sulak olmadığı sonucuna vardı.

Araştırmalar sonucunda, Fransız Polinezya'sındaki Mururoa Mercan adası bölgesinde bulunan kil minerallerinin Mars'ta bulunanlara benzer olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak Mars'taki killerin, kayaların sıvılarla karışmasından oluştuğu tahmin edilirken, mercan adalarındaki kilin kaynağının ise farklı olduğu ortaya çıktı. Bu killer, su düzeyi zengin olan kayaların eridikten sonra kuruması sonucunda oluşmuş.

Söz konusu araştırmayı Fransa'daki Poitiers Üniversitesi'nden Profesör Alain Meunier yürüttü. Bu araştırma, Mars'taki kil oluşumlarını açıklamak için, gezegenin yüzeyinde 3,75 milyar yıl önce su olduğunu iddia edenlerin tezini zayıflatacak. Muroroa bölgesindeki kil oluşumu, büyük miktarda kil oluşumu için yüksek miktarda suya gereksinim olacağını düşüncesini geçersiz kılıyor.

BULGULAR MARS'TA YAŞAM İDDİALARINI ZAYIFLATIYOR

Mars'ın önceki dönemlerinde, bu gezegende su olduğu iddiası, gezegende yaşam bulunmuş olabileceği tahminlerini de gündeme getirmişti. BBC'ye konuşan Profesör Meunier, Muroroa'nın oluşum sürecinin Mars'ın ilk dönemindeki kil oluşumlarını açıkladığını, ancak gezegende sonraki dönemlerde su olduğunun kesin görüldüğünü söyledi.

Fransız Polinezyası'ndaki mercan kayalıkları 1960'lardan 1990'lara kadar süren nükleer denemelerin yapıldığı yer olmuştu. Bu denemeler nedeniyle toplanan alınan kayalar son dönemlerde incelemeye alınmıştı. Profesör Meunier'in ekibi, bu bölgedeki killerin uzun süre su ile temas halinde bulunmaktan dolayı oluşmadığını ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder