12 Ekim 2012 Cuma

Curiosity'nin analiz ettiği Mars kayası Jake NASA'yı şaşırttı.


Mars'ta Curiosity'nin çeşitli analizler yaptığı
Jake Matijevic adı verilen kaya
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'taki uzay aracı Curiosity'nin lazerle vurduğu ilk kayanın (Jake Matijevic), bilimadamlarının düşündüğünden daha sıradışı olduğu bildirildi.

Bilimadamları, Curiosity'nin iki hafta önce robot koluyla dokunduğu ve lazerle ondan fazla kez vuruş yaptığı futbol topu büyüklüğünde, piramit şeklindeki kayayla ilgili inceleme sonuçlarının kendilerini şaşırttığını söylediler.

Söz konusu kayanın, Mars'ın yüzeyinde görülen diğer kayalardan farklı olduğu, daha fazla sodyum ve potasyum içerdiği belirtildi.


Bilimadamı Edward Stolper, yaşı bilinmeyen kayanın, daha çok dünyada Hawaii gibi bölgelerde görülen, ender rastlanan volkanik kayaçlara benzediğini ifade ederken, bu tür kayaçların yüksek basınç altında ve yer altının derinliklerinde oluştuğunu da ekledi.

Fotoğrafta görünen ve Jake Matijevic adı verilen kayaya Curiosity 21-24 Eylül 2012 tarihlerinden itibaren bazı analizler yaptı. Kırmızı noktalar Kimya ve Kamera (ChemCam) enstrümanının 21-24 Eylül 2012 arasında(45-48 mars günlerinde) lazerle analiz yaptığı bölgeleri gösteriyor . Siyah ve beyaz büyük daireler ise ChemCam lazeri tarafından oluşturulan oyukları gösteriyor. Mor daireler ise Alfa Parçacık X-ray Spektrometresi tarafından tarafından çalışılan yerleri gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder