15 Ekim 2012 Pazartesi

Endeavour Uzay Mekiği müzeye ulaştı.


Uzay mekiği Endeavour, sonunda emeklilik günlerini geçireceği Los Angeles kentindeki California Bilim Merkezi'ne ulaştı.

Uzayda saatte 27 bin kilometre hızla uçtuğu günlerin tersine karada saatte sadece 3,2 kilometre hızla bir salyangoz gibi ilerleyebilen Endeavour, Los Angeles sokaklarında cuma sabahı gün doğmadan çıktığı 19 kilometrelik yolculuğunu ancak 17 saatlik rötar ile tamamlayabildi. Cumartesi akşamı Bilim Merkezi'ne varması beklenen Endeavour, Bilim Merkezi'ne pazar günü öğleden sonra varabildi.

Şimdiye kadar çıktığı 25 uzay seferinin çoğunda yaşanan ertelemelerle tanınan Endeavour, son yolculuğunda da şanına yaraşır bir biçimde geç kaldı.

''Görev 26: Endeavour'un Büyük Yolculuğu (Mission 26: The Big Endeavour Trip)'' adı verilen proje çerçevesinde 21 Eylül'de Los Angeles'a getirilen Endeavour, üç hafta sonra uzaktan kumandayla hareket ettirilen 160 tekerlekli bir taşıyıcıyla Los Angeles'i baştan başa geçti.

37 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve yaklaşık 80 ton ağırlığındaki Endeavour'un son yolculuğu, kent sokaklarında yapmak zorunda kaldığı manevralar nedeniyle sık sık kesintiye uğradı.

Devasa uzay mekiğinin geçmesi için caddelerdeki 400'den fazla ağaç kesildi, trafik ışıkları ile elektrik direkleri yerlerinden söküldü, bazı ağaçların dalları budandı.

Endeavour'un yolculuğu sırasında bazı mahalleler, saatlerce elektriksiz kaldı. Sokakların ve kaldırımların kapatılması, ticareti ve trafiği de olumsuz etkiledi.

Uzay mekiğinin olaylı son yolculuğu yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu. Bu para, Bilim Merkezi tarafından ödenecek. Bilim Merkezi, kesilen ağaçların yerine yaklaşık bin fidan dikmek için de söz verdi. Endeavour, 30 Ekim'den itibaren Bilim Merkezi'nde sergilenmeye başlayacak.

28 Ocak 1986'da fırlatılışından 73 saniye sonra infilak eden Challenger'ın yerine inşa edilen Endeavour, ilk yolculuğuna Mayıs 1992'de çıkmıştı. 25 kez uzaya fırlatılan Endeavour, son uzay seferini Mayıs 2011'de yapmıştı. Uzay mekiği, 19 yıl içinde Dünya'nın etrafını 4 bin 700 kez dönmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder