15 Ekim 2012 Pazartesi

İngiliz bilim adamlarının iddiası: ‘Küresel ısınma 16 yıl önce durdu’


İngiliz bilim insanları küresel ısınmanın 16 yıl önce durduğunu ileri sürdü.

"Artık korkacak bir şey kalmadı" diyen rapor, bilim dünyasını ikiye böldü. İklim uzmanlarına göre, 16 yıllık bir süre sonuca varmak için yeterli değil. 

İngiltere’de yayımlanan iklim raporunun verilerine göre, 1996 yılından bu yana küresel sıcaklık değerlerinde kayda değer bir artış gözlenmedi.

İngiltere’nin ulusal meteoroloji servisi Met Office’in yayınladığı raporda küresel ısınmanın 16 yıl önce durduğu iddia edildi. Kara ve deniz üzerindeki 3 bin ayrı noktada ölçüm yapılarak hazırlanan raporda, 1996 yılından 2012 yılının Ağustos ayına kadar küresel sıcaklık değerlerinde kayda değer bir artış gözlenmediği saptandı. 

Sıcaklıkların dünya genelinde arttığı 1980 ve 1996 yılları arasındaki dönem göz önünde bulundurulduğunda, raporda incelenen süre küresel ısınmada ‘duraklama dönemi’ olarak değerlendirildi. Ancak rapor, iklim bilimciler arasında tartışma yarattı.

Bazı iklim bilimciler, raporun ortaya koyduğu küresel ısınmadaki ‘duraklama dönemini’ önemsiz buldu. İngiliz East Anglia Üniversitesi’nden iklim profesörü Phil Jones, 15-16 yıllık bir sürenin küresel ısınma hakkında sonuç çıkarmak için çok kısa olduğunu söyledi.

Amerikan Georgia Tech Üniversitesi’nin iklim departmanından Judith Curry ise, rapordaki verilerin küresel ısınmada bir duraklama sürecini gösterdiğini doğruladı ancak küresel sıcaklık değerlerini tahmin etmek için kullanılan bilgisayar programlarının kusurlu ve eksik olduğuna dikkat çekti. Curry, uzun dönemde güneşin verimindeki ve okyanusların ısısındaki değişimleri bu programlara aktaramadıklarını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder