18 Ekim 2012 Perşembe

Erzincan'da Bilim ve Sanat Merkezi'nden Açık Havada Uygulamalı Uzay Ve Astronomi Dersi


Erzincan’da üstün yetenekli öğrencilere yönelik hazırlanan ‘Erzincan’da Yıldızlar Yere Daha Yakın Projesi’ etkinliğinde, öğrencilere açık havada ders veriliyor. Öğrenciler, derste teleskop ile uzayda bulunan birçok yıldız ve gezegeni izleyerek, uzayın derinlikleri hakkında bilgi sahibi oldu.

Bilim Sanat Merkezi'nde öğrenim gören 20 öğrenci ve öğrenci velileri, her hafta açık havada düzenlenen ‘Uzay ve Astronomi Dersi’ne katılıyor.


Erzincan’ın kuzey bölgesinde bulunan Esentepe mevkiine yerleştirilen teleskop ile uzayın derinliklerine giden ve gezegenler ile yıldızları yakından inceleme fırsatı bulan üstün yetenekli öğrenciler, bu çalışmayı her hafta gerçekleştiriyor. Yaklaşık 2 saat süren derste öğrencilerin zihninde uzaya bir pencere açmak olduğu belirtiliyor.

Bilim Sanat Merkezi tarafından hazırlanan Erzincan’da Yıldızlar Yere Daha Yakın Projesi ile alınan 18 bin TL değerindeki teleskop cihazı, haftanın bir günü Esentepe mevkiine yerleştiriliyor. Açık havada oluşturulan sınıfta, öğrencilere ilk önce tepegöz yardımıyla pratik, daha sonra da teleskop ile uygulamalı ders anlatılıyor.

Açık hava dersinde 400 kat büyütme mesafesine sahip teleskop ile başta Jüpiter gezegeni olmak üzere, bazı gök objeleri ile uzay ve astronomi bilimi hakkında bilgi veriliyor. Açık hava dersinin kendileri için çok faydalı olduğunu ifade eden Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, “Teleskop ile ilk kez uzaya baktık. Çok güzel ve çok eğlenceli. Bu dersimiz çok faydalı oluyor.” dedi. Çocukları ile derse katılan veliler, “Oldukça heyecan verici bir durum. Çocuklar hem görerek, hem de yaşayarak ders alıyor. Çok faydalı bir çalışma.” açıklamasında bulundu.

"YAPARAK, YAŞAYARAK ÖĞRENMEK"

Yapılan açık hava dersine bizzat katılan ve teleskop aracılığı ile gezegen ve yıldızları izleyen Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, “Öğrenciler, Erzincan’ın en yüksek noktasında çok sakin bir noktada, Bilim Sanat Merkezimizin teleskopu ile gökyüzünü inceliyorlar. Umut ediyoruz ki bunların arasından bilim adamları çıkacaktır. Erzincan gözlem noktasında çok önemli bir konuma sahip. Türkiye’de 5 tane uzay gözlem istasyonu var ve niye 6’ncısı Erzincan’a kurulmasın. Bu çalışmalarımız devam edecektir ve gençlerimizin ilgisini bekliyoruz. Yaparak, yaşayarak öğrenmek. Bunun özü budur. Açık havada yaparak, yaşayarak öğrenmenin en güzel uygulama şeklini burada görüyoruz. Bu da çok önemlidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Bilim Sanat Merkezi Müdürü Mücahit Akgün yaptığı açıklamada, “Temel amacımız ülkemizin yer üstü zenginliği olan üstün yetenekli öğrencilerimizin uzay ve astronomi bilimine yönelmelerini ve bu noktada similasyon ortamından çıkarıp canlı bir şekilde teleskop ile uzayı kavratmak. Yaparak ve yaşatarak öğretmek. Eğitimde artık canlı bir ortamda yaşatarak çocuklara kavratmak, sanırım zihinlerde daha kalıcı bir etki bırakacaktır. O sebeple böyle bir dersi seçtik. Dersimizin konusu; yaklaşık 400 kat büyütme özelliğine sahip teleskopumuz ile uzayı ve galaksiyi tanıtmak, astronomi ilmine onları yöneltmektir.” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder