26 Ekim 2012 Cuma

Soyuz, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi!


23 Ekim 2012'de fırlatılan Soyuz, iki günlük yolculuğunun ardından UUİ'ye ulaştı. Rus Soyuz kapsülünün, içinde bulunan iki Rus kozmonot ve bir Amerikalı astronotla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendiği bildirildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu Kevin Ford'un yanı sıra Rus kozmonotlar Oleg Novitsky ve Yevgeny Tarelkin ile Kazakistan'daki Baykonur Uzay Merkezi'nden 23 Ekim'de fırlatılan Soyuz, iki günlük yolculuğunun ardından UUİ'ye ulaştı. Üç astronot, halen UUİ'de bulunan Amerikalı Sunita Williams, Rus Yuri Malenchenko ve Japon Aki Hoshide'ye katıldı.



Soyuz, aynı zamanda UUİ'ye 32 süs balığı da götürdü. Balıklar, uzaydaki koşulların yaşayan organizmalar üzerindeki etkisini test etmek için kullanılacak. Japonya'nın JAXA Uzay Ajansı'ndan Hoshide, UUİ'deki ''Kibo (Umut)'' adlı deney kapsülünde balıklar için bir akvaryum hazırlamıştı.

Hoshide, daha önce NASA TV'ye yaptığı açıklamada Medaka balıklarının bir süre uzayda kaldıktan sonra tekrar Dünya'ya getirileceğini ve kemik yapıları ile kaslarında uzay koşullarına bağlı olarak herhangi bir değişiklik meydana gelip gelmediğinin kontrol edileceğini belirtmişti. 4 santimetre büyüklüğündeki Medaka balıkları, iç organlarını gösteren şeffaf bir bedene sahip oldukları için seçilmişti. Bu arada Hoshide ile Williams, önümüzdeki günlerde istasyonun ısı kontrol sistemindeki amonyak sızıntısını tamir etmek amacıyla uzay yürüyüşü yapmaya hazırlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder