3 Ekim 2012 Çarşamba

Titan'da yüzecek 'uzay teknesi'


NASA, Ağustos ayının başında Mars keşif aracı Curiosity’i başarıyla Kızıl Gezegen’e indirmeyi başardı. Gök bilimciler buna rağmen, yaşama olanak veren şartlara sahip olduğuna inanılan Satürn’ün uydusu Titan’ın incelenmesi için çok daha gelişmiş bir uzay aracına ihtiyaç olduklarını belirtti. İspanyol bilim insanları bu konuda ilginç bir proje sundu. Bilim insanları, donmuş haldeki su ve kayalıklardan oluşan Titan’a erişmenin Mars kadar kolay olmayacağını biliyor.

Satürn’ün en büyük uydusu, Dünya’dan 9.06 AU (astronomik birim) yani yaklaşık 1 milyar 335 milyon kilometre uzaklıkta. Bu kadar uzaktaki bir gök cismine uzaydaki radyasyon ve Titan’ın atmosferine direnç gösterecek iniş yapmayı başaracak bir keşif aracı, Curiosity’den çok daha güçlü olmak zorunda.

Space.com’un haberine göre, İspanyol bilim insanları, hassas donanımlarına zarar gelmeden Titan’ın donmuş nehirle kaplı yüzeyine inebilmesi için “özel bir uzay teknesi” inşa edilmesini önerdi. “Titan Lake In-situ Sampling Propelled Explorer” (TALISE) adı konulan proje kapsamında, uzay teknesinin Titan’daki en büyük göl olan Ligeia Mare’ye inebileceği öne sürüldü. Uzay teknesi, planın başarılı olması halinde Ligeia Mare’de bir yıl boyunca analizler yapacak.



DÜNYA BENZERİ ATMOSFERİ VAR

TALISE, İspanyol mühendislik şirketi SENER ile Madrid Astrobiyoloji Merkezi’nin ortak projesi olarak, geçtiğimiz ay Avrupa Gezegen Bilimleri Kongresi’nde sunuldu. Eğer Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geçerliliği kabul edilen bir proje olduğu onaylanırsa, TALISE NASA’nın da dikkatini ciddi olarak çekebilir. 

İspanyol araştırmacıların sularına tekne indirmeyi planladığı Titan, Dünya benzeri bir atmosfere sahip ama çok daha soğuk. Gök cismindeki sıcaklık -178 dereceyi buluyor ancak bu soğuğa rağmen olası okyanuslara sahip olması, Titan’ın yaşama ev sahipliği yapabiliyor olabileceği düşüncesini doğuruyor.

NASA’nın 2004 yılından bu yana daha büyük bir önemle incelediği Titan’a inmeyi başaran ilk insan yapımı uzay aracı Huygens, gök cisminde çok kısıtlı incelemeler yapabiliyor. Yedi yıl süren yolculuğunun ardından, Ocak 2005’te Titan’ın Xanadu bölgesine inen Huygens’in, 2017’ye kadar görev yapabileceği belirtiliyor. Huygens aynı zamanda Güneş Sistemi’nin en uzak noktasına iniş yapan uzay aracı unvanına sahip.

ESA yapımı 1.3 metre çapındaki Huygens, NASA ile ortak yürütülen proje kapsamında Satürn’ü inceleyen Cassini uzay aracıyla gezegenin yörüngesine girmiş, daha sonra uzay aracından ayrılarak Titan’a iniş yapmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder