12 Kasım 2012 Pazartesi

Amatör Türk astronomdan ESO'ya suçlama: 'Gezegeni önce ben bulmuştum."


ESO'nun geçtiğimiz ay Alpha Centuri yıldızının yörüngesinde dünya büyüklüğünde bir gezegen bulduğunu açıklaması uzay meraklısı Erkan Deniz Soğuk'u harekete geçirdi. Çünkü Erkan Deniz Soğuk incelediği orijinal uzay resimlerinden aynı yıldızı fark edip geçen yıl ESO'ya e-mail göndermiş, ESO'dan 10 Ekim 2011 günü gelen cevapta ise böyle bir gezegen olmadığı belirtilmişti.


Almanya'nın Oberhausen kentinde yaşayan uzay düşkünü Erkan Deniz Soğuk (40) Avrupa Güney Gözlemevi'nin (European Southern Observatory - ESO) geçtiğimiz ay yeni keşfettiğini açıkladığı bir gezegeni 14 ay önce yayınlanan orijinal fotoğrafları inceleyerek aslında kendisinin keşfettiğini ve başvuru yaptığı ESO'nun o zaman bu keşfini reddettiğini öne sürdü. Delil olarak ESO ile yaptığı 10 Ekim 2011 tarihli son e-mail yazışmalarını da gösteren Soğuk'un yeni gezegeni fotoğraflar üzerinde anlattığı videoyu, Youtube'da yaklaşık 5 bin kişi izledi.

"ÖNCE YOK DEDİLER SONRA KENDİLERİ BULDULAR"

Gaziantep'de doğan ve 1995 yılında Almanya'ya gelen çocukluğundan beri de astronomi ve fiziğe ilgi duyduğunu belirten Erkan Deniz Soğuk şöyle konuştu: "Çeşitli uzay teleskoplarının çektiği Orijinal resimleri inceleyen yetkililer bunları daha sonra internetten tüm kamuoyuna sunuyor. Bu yıldızı ben o resimleri inceleyerek 14 ay önce keşfettim. Bize 4.3 milyon ışık yılı ile en yakın yıldız olan Alpha Centuri yıldızının yörüngesinde keşfettim. Bundan 11 ay önce ESO'ya telefon açtım. Buradaki yetkililer bana böyle bir şey olamayacağını ve resim hatası olabileceğini söylediler ama ne tesadüfse benim bulmuş olduğum gezegeni 4 yıllık bir araştırma sonucu biz bulduk diye geçtiğimiz ayın 16'sında düzenledikleri basın toplantısında dünya büyüklüğünde bir gezegen bulduk diye dünya kamuoyuna açıkladılar. Burada söz konusu olan farklı iki gezegen olamaz çünkü bu orada bulunan ilk gezegendir."

YETKİLİLERE SESLENDİ

Yetkililere de seslenen Erkan Deniz Soğuk, "Yetkililerden bana sahip çıkmalarını, bu konuda araştırma yapma konusunda yardımcı olmalarını istiyorum. Benim elimdeki imkanlar çok kısıtlı, resimleri filan kendim yeterince analiz edemiyorum. Bu konularda bana yardım edebilecek bir insan dahi tavsiye etseler bana yeterli gelecek" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder