12 Kasım 2012 Pazartesi

Kuyruklu yıldız bombardımanı altındaki yıldız: 49 CETI


Kuyruklu yıldız bombardımanı altındaki yıldız sistemi
canlandırması
49 CETI yıldızının kozmik sırrının çözüldüğü düşünülüyor. Milyonlarca yıldır kuyruklu yıldızlar tarafından bombalanan 49 CETI dünyaya yaklaşık 200 ışık yılı uzaklıkta ve Balina Takımyıldızı içinde yer alıyor.

Yıldızların oluşum aşamasında çevresinde bulunan gaz ve toz diskleri birkaç milyon yılda, en geç 10 milyon yılda dağılır. Yaklaşık 40 milyon yaşında olduğu bilinen 49 CETI'nin ise yörüngesinde halen yoğun bir gaz bulutu bulunmakta. Bu bulutun neden henüz dağılmadığını bir süredir inceleyen bilim adamları sonunda bir cevap buldular. Sanki bir genç yıldızmış gibi çevresinde bu bulutu barından 49 CETI'nin sürekli bir kuyruklu yıldız bombardımanı altında olduğu anlaşıldı.



Güneş Sistemi'nde kuyruklu yıldızlar ve diğer gök cisimlerin yer aldığı Kuiper Kuşağı'nın bir benzeri 49 CETI'nin etrafında yer alıyor. Güneş Sistemi'nde Kuiper Kuşağı'nda yer alan gök cisimlerinin yaklaşık 4000 katını barından 49 CETI'nin sisteminde trilyonlarca kuyruklu yıldız bulunuyor.

Ortalama 2 km.büyüklüğündeki trilyonlarca kuyruklu yıldızın sürekli birbirleriyle çarpıştığı ve muhtemelen içerdikleri ciddi orandaki karbonmonoksit gazını serbest bıraktıkları ortam yıldızın etrafındaki gaz bulutunu oluşturuyor.

Kuyruklu yıldızlar birbirleriyle çarpışmanın yanı sıra çekim etkisine kapıldıkları 49 CETI ile çarpışıyorlar. Yapılan hesaplar oldukça şaşırtıcı. Ortalama her 6 saniyede bir kuyruklu yıldız 49 CETI'ye çarpıyor ve bu durum yaklaşık 10 milyon yıldır devam ediyor.

Araştırmayı Los Angeles California Üniversitesi'nden Benjamin Zuckerman ve arkadaşları yürütüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder