28 Kasım 2012 Çarşamba

Buz içinde oksijensiz yaşayan bakteri


Güney Kutbu'ndaki tuzlu gölde, güneş ışığı ve oksijen olmadan yaşayabilen bakteriler bulundu.

Amerikalı bilim adamları, amonyak, azot, hidrojen, nitrat, azot oksitin yoğun olarak bulunduğu Vida Gölü'nde buzun 20 metre altında yaşayabilen mikro organizmalar keşfetti. 

Suyun tuzluluk oranının yüzde 20'yi geçtiği, sıcaklığın ortalama sıfırın altında 13 derece olduğu göldeki keşfe imza atan bilim adamlarından Nathaniel Ostrom, bu ekosistemin bulunmasının Dünya'da buzla kaplı ve bağımsız başka ekosistemlerin de olduğunu gösterdiğini belirtti.


Michigan Üniversitesi'nden Ostrom, keşfin ayrıca buzla kaplı tuzlu su okyanuslarına sahip olduğu düşünülen Jüpiter'in uydusu Europa gibi, başka gezegenlerdeki muhtemel yaşam formları için örnek teşkil ettiğini vurguladı. Yüksek hidrojen ve gaz halindeki azot oksitin bu ekosistemin hayatta kalabilmesi için kimyasal enerji kaynağı oluşturduğunun düşünüldüğünü belirten bilim adamı, bu gazların çok tuzlu su ve çevredeki demir bakımından zengin kayalarla kimyasal tepkime oluşturduğunu ifade etti.

Araştırmaya imza atan bilim adamlarında, Nevada Üniversitesi'nden Alison Murray, bugüne dek bu jeokimyasal süreçler ve buzla kaplı çevrelerdeki mikrop hayatına ilişkin neredeyse hiçbir şey bilinmediğine dikkati çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder