28 Kasım 2012 Çarşamba

Satürn sisteminde 'Pac-Man' keşfi


Pac-Man,Güneş Sistemi’nde belirdi. Satürn’ün uydularından Tethys’in ısınan bölgeleri, termal görüntülerde tıpkı Pac-Man’e benzeyen bir görüntü ortaya çıkardı. Benzer bir görüntü, Satürn’ün bir diğer uydusu Mimas’ta 2010 yılında elde edilmişti. 

Icarus dergisinde yer alan araştırmaya göre, Tethys ve Mimas’ın yörüngesel hareketleri esnasında maruz kaldıkları yüksek enerjili elektron bombardımanları, uyduların Pac-Man’e benzemelerindeki en büyük faktörü oluşturuyor.


Yüksek enerjili elektronların yağmuruna maruz kalan bölgeler, daha sıkışık-yoğun bir buzul yapı elde ederek, elektronlara maruz kalmayan bölgelere kıyasla daha yavaş ısınıyor veya soğuyor. Tethys ve Mimas’ın Pac-Man görüntüleri, 1997 yılında başlatılan Cassini-Huygens görevi kapsamında elde edildi.

PAC-MAN’İN AĞZI OLDUKÇA SOĞUK

Cassini uzay aracıyla ölçülen değerlere göre, Tethys’in en sıcak bölgelerindeki ısı 183 dereceye kadar çıkıyor. Ancak Pac-Man benzeri şeklin ağız bölgesinde sıcaklık 15 derece civarında. Gök bilimciler, 2010 yılında Mimas’ta ilk Pac-Man şekliyle karşılaştıklarında, bu olağandışı görüntünün nedenini çıkaramamış ancak uyduların yüzeyindeki jeolojik yapının bir rolü olduğunu düşünmüştü. Aradan iki yıl geçtikten sonra Tethys’de aynı şeklin belirmesi, elektronların sorumlu olduğu düşüncesini güçlendirdi.

ABD’nin Texas eyaletindeki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Carly Howett, BBC’ye yaptığı yorumda, “Satürn sisteminde ikinci bir Pac-Man benzeri oluşum görmek, bu durumdan elektronların sorumlu olduğuna yönelik düşüncemizi destekliyor... Satürn, hatta Jüpiter sistemi, Pac-Man gibi karakterlerin belireceğ atari oyunlarına dönebilir” dedi.

AY İÇİN AYNI YÖNTEM KULLANILABİLİR

Cassini uzay aracının Tethys’de yaptığı gözlem, ilk olarak NASA’nın 1980’de Voyager 1 uzay aracı tarafından görüntülenen uyduların farklı jeolojik yapıları hakkında da daha fazla bilgi sundu. Space.com’a konuşan NASA’nın California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Linda Spilker, “Pac-Man benzeri bir yapıya rastlamak, Satürn sisteminde yaşanan süreçlerin çeşitliliğini gösteriyor... Gelecekte yapılacak Cassini gözlemleri Satürn’ün uyduları ve ötesindeki Uzay için bizi şaşırtacak keşifler getirebilir” dedi.

1997 yılında uzaya gönderilen Cassini, 2004’te Satürn’ün yörüngesine ulaştı ve o tarihten bu yana gaz devi ve uydularını inceliyor. Cassini’nin görevi 2017’de son bulacak. Satürn, 53’üne isim verilen 62 uydu içeriyor. Bu uydulardan sadece 13 tanesinin çapı 50 kilometrenin üzerinde. Satürn’ün en büyük ve en ünlü uydusu, bir gün insanların belki de yaşama şansı bulabileceği düşünülen Titan. Titan, Ay’dan yüzde 50 daha büyük.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder