23 Kasım 2012 Cuma

Elon Musk'tan Mars'ta 80 bin kişilik koloni hedefi


SpaceX şirketiyle uzaya ilk ticari uçuşları başlatan Elon Musk, Mars'ta 80 bin kişilik bir koloni kurmayı hedefliyor.

Mars'ta kurulması planlanan koloniye yolculukların 10 yıl içinde başlaması bekleniyor. Mars'a yolculuğun bedeli ise tahminen 500 bin dolar civarında olacak.

İlk olarak 10 kişilik bir ekiple başlaması beklenen Mars yolculuğu için büyük bir roketle sıvı oksijen ve metan taşınması hedefleniyor.

Elon Musk
16 Kasım 2012'de Londra'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Musk, Mars hayalleri ile ilgili bilgi verdi.

Mars kolonisinin ilk öncüleri oldukça büyük ve masraflı ekipmanlara ihtiyaç duyacak. Mars atmosferinde bulunan nitrojen ve karbondioksitten, ayrıca gezegenin yer altında bulunan buzul haldeki sudan; metan, oksijen ve su üretmek için ciddi yatırımlar yapılması gerekecek.

Koloni öncüleri ayrıca şeffaf kubbeler inşa ederek Mars toprağında yetişebilecek bitkiler üretmeye başlayacak. Mars'taki öncüler kendilerine daha fazla yetmeye başladıkça Mars'a taşınması gereken malzeme de zaman içinde azalacak.

SpaceX şirketinin halen Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo taşımacılığı yaptığı Dragon kapsülünün Mars yolculuğu için güçlendirilebileceği, aracın yetersiz kalması halinde yeni bir aracın tasarlanıp üretileceği, bu durumun önümüzdeki sene netleşeceği belirtildi.

Elon Musk, yapılan hesaplamalara göre dünyada Mars yolculuğuna gitmek isteyecek ve özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayan orta yaşlı 100 bine yakın insan olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder