29 Kasım 2012 Perşembe

Merkür'de su buzu bulunduğuna dair yeni kanıtlar


Merkür'de donmuş halde su bulundu. Daha önceden var olduğu düşünülen ve kesin olarak kanıtlamayan su buzuna kanıt NASA'nın Messenger Uzay Aracı'ndan geldi.

Merkür'ün güneşe dönük bölgelerinde sıcaklık 427 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Gezegenin Kuzey Kutbu'nda ise güneş ışıklarının ulaşmadığı bölgelerde buz ve (muhtemelen) organik maddelerin bir karışımı bulundu.

Buzun 0,46 metre ila 19,8 metre derinlikte bulunduğu sanılıyor. Gezegendeki donmuş halde bulunan su miktarının 100 milyay ila 1 trilyon ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Gezegenin konumu Messenger uzay aracının şu an için kuzey kutbunu gözlemlemesine izin veriyor. Bilim adamları güney kutbunda da buz olabileceğini düşünmekle birlikte bu bölgeler henüz gözlemlenemedi.



Merkür'de su buzu bulunduğuna dair ilk düşünceler 1991 yılında yapılan radyo teleskoplarla yapılan çalışmalarla başladı. 1999 yılında yapılan ölçümlerle güçlenen düşünceler daha kesin kanıtlar için  Messenger Uzay Aracı'nı bekledi. 2004 yılında fırlatılan ve 2011 yılında Merkür'ün yörüngesine giren ve detaylı fotoğraflar gönderen Messenger bilim adamlarına kanıtları sağladı.

Araştırmacılar Merkür'de bulunan kanıtları değerlendirerek daha detaylı sonuçlara ulaşmaya çalışıyor.

Merkür Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni. Dünya'dan sonra en yoğun kütleye sahip olan gezegenin demir çekirdeği kütlesinin % 60'ından fazlasını oluşturuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder