3 Aralık 2012 Pazartesi

NASA, Mars'ta ne bulduğunu açıklıyor.


Sona eren açıklamayla ilgili detaylar için buraya tıklayın.
 
Live stream by Ustream


Mars keşif aracı Curiosity, sahip oluğu en son teknolojiyle Ağustos ayında indiği Kızıl Gezegen’in sırlarını araştırıyor, yaşam izi arıyor. NASA, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Curiosity’nin Mars’ta tarih kitaplarına geçecek bir keşif’ yapmış olabileceğini belirtti.

3 Aralık’ta yapılacak resmi açıklama öncesinde, Curiosity’nin ne bulmuş olduğu hakkında yapılan spekülasyonların sonu gelmiyor. Curiosity, robotik kolundaki kepçesiyle Mars kumundan örnekler alıp analiz ediyor, lazerini ateşleyerek kayaların kimyasal yapısını inceliyor, sayısız fotoğraf çekerek Mars’ın jeolojik yapısını öğreniyor.

Bugüne dek birçok heyecan verici ilke imza atan Curiosity, geçtiğimiz hafta Mars’ta ‘bir şey’ buldu veya birileri önemli bir keşif yapıldığını zannetti. Curiosity görevindeki yetkililerden jeolog John Grotzinger, Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) yaptığı açıklamada, “Bu keşif tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok iyi görünüyor” ifadesini kullandı. NASA, konu hakkında ağzını açmazken, Grotzinger kendisine yöneltilen soruları cevapsız bıraktı.

Dünya, NASA’daki Curiosity ekibinin dışında kimsenin bilmediği bu sırrın ne olabileceğini tartışıyor. Büyük keşif bir fosil veya mikrobiyolojik yaşam kanıtı olabilir mi? Bazıları, Mars’ta yaşamın temel blokları olan organik moleküllerin keşfedilmiş olabileceğini savunuyor.

“ÖNEMLİ AMA SARSICI DEĞİL”

ABD’nin Arizona Üniversitesi’nde gezegen bilimcisi olan ve Mars’a gönderilen Phoenix uzay aracının görevinde yer alan Peter Smith, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Herhangi bir şeyle karşılaşabiliriz… Eğer tarih kitaplarına geçecek bir şeyse, organik moleküllerle ilgili bir keşif olduğuna inanıyorum” dedi.

Curiosity ekibindeki Grotzinger ve meslektaşları, keşif aracının en son elde ettiği bulgular hakkında 3 Aralık günü San Francisco kentindeki Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında açıklama yapacak. NASA’nın Curiosity’yi kumanda eden California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nın sözcüsü Guy Webster, yapılan keşfin önemli olduğunu ancak Grotzinger’in bahsettiği gibi “dünyayı sarsacak” nitelikte olmadığını ifade etti. Webster, ‘sarsıcı’ bir açıklamanın, akademik bir konferans yerine NASA’nın Washington’daki merkezinde yapılmasının çok daha beklenir bir durum olacağını söyledi.

Kaynak: ntvmsnbc.com

1 yorum:

  1. Curiosity'nun ne bulduğunu açıklamanızı merak içinde bekliyorum...

    YanıtlaSil