4 Aralık 2012 Salı

Venüs'te volkanlar hareketli


Venüs volkanlarının bilgisayar çizimi
Avrupa Uzay Ajansı'na ait 6 senedir Venüs gözlemi yapan Venüs Express uzay aracının ölçümleri gezegenin atmosferindeki kükürdioksit miktarında büyük değişimler olduğunu tespit etti. Bu değişimin nedeninin ise volkanik patlamalar olduğu düşünülüyor.

Venüs'ün çok kalın atmosferindeki kükürtdioksit miktarı dünyanın yaklaşık 1 milyon katı daha fazla. 

Volkanik etkilerle salınan bu gazlar atmosferin üst kısmında güneş ışığının etkisiyle yok olmasından dolayı bulunmamakta, daha çok alt kısımlarda rastlanmaktadır.
Venüs yüzeyinde aktif olup olmadıkları bilinmeyen yüzlerce volkan bulunmakta. Venüs Express görevi ile bu volkanların aktifliği tespit edilmeye çalışılmakta.

Venüs Express görevi ile Venüs yüzeyinde son birkaç yüzyılda büyük değişimler olduğu tespit edilmiş durumda. Yüzeyden alınan kızılötesi görüntülerle de yakın zamanda patlamış bir volkandan çevreye yayılan lav akıntıları da tespit edildi.

Venüs Express aracının son 6 yılda topladığı veriler kükürtdioksit oranı hakkında önemli bilgiler sağlamış durumda.
Venüs - Kükürt dioksit değişimleri

İlk göreve başladığında 10 katlık keskin bir azalma kaydeden Venüs  Express daha sonra ise yükseliş  kaydetti.

Benzer bir düşüşü 1978'den 1992'ye kadar Venüs gezegeninin yörüngesinde görev yapan Pioneer Uzay Aracı belirlemişti. Bu durum daha önceden patlamış volkanların artık sustuğu ve bu yüzden kükürt dioksidin azaldığı şeklinde açıklanıyordu.

Araştırmacılar kükürtdioksidin artışının volkanik patlamaların tekrar başlamasından  veya gezegenin henüz tam olarak bilinmeyen atmosferdeki gaz dolanımı gibi durumlardan kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Atmosferdeki gazların gezegenin dönüş hızından çok daha hızlı dönmesi sebebiyle kükürtdioksidin artışının sebebinin çok büyük ihtimalle volkanik hareketler olduğu kesinleşiyor.

Kaynak: ESA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder