7 Ocak 2013 Pazartesi

Kepler Uzay Teleskobu 461 yaşanabilir ötegezegen adayı tespit etti.


Kepler Teleskobu'nun bulduğu ötegezegenlerin
büyüklüklerine göre tablosu
NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu görevi dünya benzeri yaşama uygun olabilecek 461 ötegezegen tespit etti.

07 Ocak 2013 tarihinde NASA tarafından açıklanan verilere göre Mayıs 2009'dan beri binlerce yıldızı gözlemleyen ve ötegezegenleri tespit eden Kepler Teleskobu'nun ilk 22 ayda tespit ettiği 2.740 ötegezegenin 461 tanesinin dünya benzeri yaşam şartları oluşturabilecek gezegen olabileceği bildirildi. Gezegenlerin yıldızlarına olan mesafesinin sıvı su bulundurmaya uygun olması ilk olarak dikkate alınan özellik oldu.



Bulunan ötegezegenler arasında Süper Dünya olarak adlandırılan dört Dünya büyüklüğündeki ötegezegenler ve Neptün büyüklüğündeki gezegenler çoğunluğu oluşturuyor.

Kepler misyonunun ilk zamanlarında Jüpiter büyüklüğünde ve daha büyük gezegenler keşfedilirken zamanla daha küçük ve yaşama uygun olabilecek gezegenler keşfedilmeye başlandı. Uzmanlar zamanın ilerlemesiyle çok sayıda yaşama uygun olabilecek gezegen keşfedileceğini söylüyorlar.

Geçen günlerde yapılan başka bir açıklama Samanyolu Galaksisi'nde teorik olarak en az yüz milyar gezegen olduğunu vurgulamıştı. NASA'nın verileri bu teorik çalışmaları her geçen gün doğrulamakta ve galaksimizdeki milyarlarca gezegeni gün be gün keşfetmektedir. Kepler Uzay Teleskobu'nun binlerce yıldızı gözlemlemesine rağmen Samanyolu Galaksisi'nin çok küçük bir bölümünü görebildiğini hatırlatalım..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder