3 Ocak 2013 Perşembe

Samanyolu'nda en az 100 milyar gezegen var.


Milyarlarca gezegen
Gökyüzüne baktığınızda binlerce yıldız görebilirsiniz. Artık yıldızlara bakarken milyarlarca gezegene de baktığınızdan büyük oranda emin olabilirsiniz.

Kepler Uzay Teleskobu'nun sağladığı verilerle yapılan yeni çalışmalar sadece Samanyolu Galaksisi'nde en az 100 milyar gezegen olduğunu ortaya koydu.

Kepler Teleskobu'nun gözlemlediği yıldızlardan biri olan Kepler-32'nin yörüngesinde dolanan gezegenlerin sonuçlarının diğer yıldızlara da uygulanmasıyla bu sonuçlar elde edildi.

Kepler-32 benzeri hemen her yıldızın bir gezegen sistemine sahip olduğu düşüncesindeki bilim adamları elde ettikleri sonuçları 'akıllara durgunluk verici' olarak yorumladılar.

Kepler-32 sisteminde daha önceden iki gezegen keşfedilmişti. Son keşfedilen üç gezegenle birlikte 5 gezegenli bir sisteme sahip olduğu anlaşılan Kepler-32 yıldızı Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızların % 75'ini oluşturan kırmızı cüce tipi bir yıldız. Yakıtlarını oldukça yavaş yakan ve 10 ila 100 milyar yıl gibi oldukça uzun bir yaşam süresine sahip kırmızı cüceler oldukça düşük oranda ışık yayarlar. Dünyaya 915 ışık yılı uzaklığındaki Kepler-32 çapı ve kütlesi itibariyle güneşin yarısı kadar küçük bir yıldız.

Kepler-32 yıldızının 5 gezegenli sistemi ise 1/10 astronomik birimlik bir mesafeye sıkışmış durumda. Yani tüm gezegenler 15 milyon kilometrelik bir yörünge içinde dolanırlar. Kepler-32'de yapılan bu gözlemler sonucu elde edilen veriler kırmızı cücelerin etrafında buna benzer sistemler olduğunu gösterdi.

Samanyolu Galaksisi'nde var olan ve düşük kütleleri ve yaydığı zayıf ışık nedeniyle gözlemi zor olan milyarlarca kırmızı cüce yıldızın etrafından dolanan en az 100 milyar gezegenin var olduğunu ortaya koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder