3 Ocak 2013 Perşembe

Vesta'da karbonlu krater


Vesta'nın kraterlerinden birinde koyu renkli görüntüler
göze çarpıyor.
NASA'nın Dawn (Şafak) uzay aracının çektiği fotoğraflarla detaylı bir şekilde incelenen Vesta isimli dev asteroidin sırları bilim adamlarının daha ayrıntılı incelemeleriyle ortaya çıkıyor.

Vesta'nın güney yarımküresinde bulunan iki çarpma kraterinin kenarlarında ortaya çıkan koyu renkli madde asteroidin karbonla kaplı bölümleri olduğunu ortaya koydu. Asteroidin bu şekilde karbonla kaplı olması dünya ve diğer iç gezegenlerdeki karbonun asteroidler tarafından taşınmış olabileceğini gösteriyor.

Vesta yaklaşık 530 kilometrelik çapıyla devasa büyüklükte bir asteroid olup oldukça ilginç bir yüzey yapısı vardır. Dev kraterlerin ve güneş sisteminin ikinci büyük dağının bulunduğu asteroidin yüzeyindeki karbonun daha küçük asteroidler tarafından çarpışmalar sonucu taşındığı düşünülüyor. Dünya ve diğer kayasal gezegenlerdeki karbonun da bu şekilde taşınmış olabileceği düşüncesi kabul görüyor.

Dawn Uzay Aracı Vesta'nın yörüngesine Temmuz 2011'de girdi. Eylül 2012'de Vesta'dan ayrılan Dawn bir sonraki hedefi olan Ceres'e 2015 yılında varacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder