18 Mayıs 2013 Cumartesi

Ayda parlamaya yol açan meteor çarpması


Ayda 2005-2013 arası kaydedilen meteor çarpmaları
Aydaki meteor çarpmalarının neden olduğu parlamaları kaydeden NASA programı 2005 yılından beri yaşanan en büyük parlamayı 17 Mart 2013 tarihinde kaydetti.

Yapılan gözlemler aydaki meteor çarpmalarının daha önce tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu gösterdi. Gözlemlerin başladığı 2005 yılından itibaren aya çarpan yüzlerce meteorun yol açtığı parlama kaydedildi.

17 Mart 2013 tarihinde yaşanan parlama ise bugüne kadar kaydedilen en güçlü parlamadan yaklaşık 10 kat daha şiddetli bir parlamayı işaret ediyor.

Yaklaşık 0,3-0,4 metre boyu ve 40 kg.kütlesi olan bir meteor saniyede 25 kilometre hızla çarptığı Ay yüzeyinde 5 ton TNT'ye eşdeğer bir patlama meydana getirdi.



Aynı tarihlerde dünyaya düşen çok sayıda meteorun da kaydedilmiş olması ay ve dünyanın aynı göktaşı yağmurunun etkisi altına girdiğine işaret ediyor olabilir. NASA'nın programının da asıl amaçlarından biri ay ve dünyayı tehdit eden bu gibi meteor kalıntılarının hareketlerini ve zamanlarını belirlemek. 2005'den beri kaydedilen yaklaşık 300 patlamanın ne kadarının bilinen (Perseid, Leonid gibi) meteor yağmurlarına ve ne kadarının tam olarak bilinemeyen kuyruklu yıldız kalıntılarına ve asteroit parçalarına ait olduğu öğrenilmeye çalışılıyor.

Aya meteor çarpması canlandırması
Gelecekte aya gidecek astronotların bu gibi meteor patlamalarına maruz kalmaması için patlamaların ne zaman yaşanacağının bilinmesi hayati önem taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder