1 Temmuz 2013 Pazartesi

Voyager 1 Güneş Sistemi'nde yeni bir bölge keşfetti


NASA bilim adamlarının yaptığı açıklamalar, uzun zamandır uzayda yol alan Voyager 1 uydusunun, Güneş sisteminin dışına çıkmaya hazırlanırken oldukça enteresan bir bölgeyle karşılaştığını gösteriyor.

Science dergisinin haberine göre yaklaşık 35 yıldır derin uzaya doğru yolculuk yapan Voyager 1, geçen Ağustos ayında Güneş’ten kaynaklanan radyasyonda ani bir azalma ve yıldızlararası uzaydan gelen parçacık miktarında da yoğun artış kaydetti. Bu durumu ilginç hale getiren ise uydunun halen Güneş’in etki alanında yer alması.


Uydudan gelen veriler manyetik alanın yönünde bir değişim gözlenmediğini gösteriyor. Bu veriyi yorumlayan bilim adamları Voyager 1’in Güneş sisteminin sınırına yaklaştığını ve yakın bir gelecekte Güneş’ten tamamen kopacağını tahmin ediyorlar.

ABD’nin California eyaletinde yer alan Caltech’teki Voyager proje sorumlusu Ed Stone yaptığı açıklamada bunun birkaç yıl içinde, yüksek ihtimalle 2015 yılında gerçekleşebileceğini söyledi. Fakat bunun sadece bir tahmin olduğunu belirten Stone, ellerindeki modellerin hiçbirinde böyle bir bölge bulunmadığını ve yaptıkları keşfin tamamen yeni bir durum olduğunu aktardı. Bu keşif sayesinde bilim adamları Güneş sisteminin ve uzayın şimdiye kadar bilinmeyen yeni bir bölgesini öğrenmiş bulunuyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder