21 Ekim 2013 Pazartesi

Uzayda keşfedilen en büyük yıldız: W26


Süper Yıldız Kümesi Westerlund 1
Uzayda en büyük yıldız olmaya yeni bir aday var: W26.

Güneşin yarıçapından 1500 kat büyük yarıçapıyla W26'nın uzaydaki bilinen en büyük yıldız olduğu düşünülüyor. Kırmızı süper dev bir yıldız olan W26 ömrünün son anlarını yaşıyor ve yakın bir gelecekte bir süpernova patlamasıyla yok olacak.

Avrupa Güney Gözlemevi - ESO'ya ait Çok Büyük Teleskop - VLT ile yapılan gözlemler dünyadan yaklaşık 16.000 ışık yılı uzaklığında olan ve Samanyolu'nda şu ana kadar keşfedilmiş tek Süper Yıldız Kümesi Westerlund 1'in yeni görüntüsünü ortaya koydu.

Westerlund 1'de birkaç yüz civarında yıldız mevcut. Westerlund 1'in yeni gözlemleri üzerinde yapılan çalışmalar oldukça ilginç bir ayrıntıyı gözler önüne serdi: W26 adlı süper kırmızı dev yıldızının etrafının devasa bir hidrojen gazı bulutuyla çevriliydi. Bu bulut bir süper kırmızı dev yıldızın etrafında gözlenen ilk 'iyonize bulutsu' oldu.

Süpernovaya dönüşmeden önce katmanlarıyla ilgili değişimler yaşadığı anlaşılan W26'nın şu an oldukça zor olan gözlemlerinin ilerleyen zamanlarda daha detaylı olarak gerçekleştirilebilmesi bekleniyor.

W26'nın olağanüstü büyüklüğü için dünya ve güneşle ufak kıyaslamalar yapmak yararlı olabilir:

Dünyanın çapı: 12.742 kilometre
Güneşin çapı: 1.392.684 kilometre
W26'nın çapı: 2.089.026.000 kilometre

Eğer Güneş Sistemi'nin merkezinde Güneş yerine W26 olsaydı şu an Jüpiter'in yörüngesini dahi aşan devasa bir büyüklüğü olacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder