2 Ocak 2014 Perşembe

Bulutlara sahip iki ötegezegen


Bulutlara sahip ötegezegenler üzerindeki çalışmalarını hızlandıran gök bilimciler, iki yeni keşifle önemli bir adım daha attı.

Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırmada, Samanyolu Galaksisi’nde en çok rastlanan iki gezegen türünde bulutların sanıldığından daha yaygın olduğunu gösteren bulgular elde edildi. 

GJ 436b ve GJ 1214b adı verilen gezegenlerden, GJ 436b’nin Neptün’den biraz daha büyük ve yıldızına Neptün’den daha yakın olan bir gaz devi; GJ 1214b’nin ise çapı Dünya’dan 2.7 kat daha büyük ve Yılancı (Ophiuchus) takımyıldızından 40 ışık yılı mesafede yer alan bir süper-Dünya olduğu ifade edildi.


Araştırma ekibinde yer alan ABD’nin Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Julianne Moses, makalede, “Süper-Dünya ve Neptün sınıfı gezegenler, atmosferlerinin benzeri Güneş Sistemi’nde rastlanmayan en heyecan verici ve çok rastlanan gezegenleri temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Araştırmacılar, atmosferlerini incelemek için gezegenlerin yıldızlarının önünden geçmesini bekliyor ve gezegenlerin atmosferleriyle filtrelenen aydınlığını inceliyor. Atmosferdeki kimyasalların dalgaboylarında sebep olduğu karaltıları inceleyen bilim insanları, atmosferin içeriğini anlamaya çalışıyor.

İki yeni gezegende ‘kimyasal parmak izi’ bulamayan gök bilimciler, bunun sebebini kalın katmanlı bulut örtüsü olarak açıkladı. Moses, “Farklılıklarına rağmen, iki gezegendeki yüksek irtifalı bulutlar Güneş Sistemi’yle benzerlik gösteriyor... ‘Toz’ bulutlarda potasyum klorür ve çinko sülfür bulunma olasılığı yüksek” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder