1 Ocak 2014 Çarşamba

Astronomi Sözlüğü (P Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Paralaks: Yıldızların yerküreye olan uzaklıklarını hesaplamak için kullanılan bir yöntemdir. Baktığımız noktadan çıkan bir doğruyla dünyanın merkezinden çıkan diğer bir doğrunun bir gök cisminin merkezinde birleşerek oluşturdukları açık olarak tanımlanabilir.

Parheli: Güneş'in her iki yanında, 22° uzaklıkta ve Güneş'le aynı yükseklikte parlak noktalar hâlinde beliren atmosfer ışık olayı. Atmosferde asıltı hâlinde bulunan küçük buz kristalleri üzerine ışığın yansımasıyla oluşur.

Parsek: Astronomide kullanılan bir ölçü birimidir. Paralaksı 1 olan bir gök cisminin uzaklığını ifade eder. Yaklaşık 3,26 ışık yılına eşdeğer bir uzaklığı ifade eder.

Perihel:Güneş etrafında dolanan bir gökcisminin güneşe en yakın olduğu noktadır. Detaylı bilgiler için tıklayın.

Phobos: Mars gezegeninin uydusu. Mars yüzeyinden yaklaşık 6 bin yükseklikteki yörüngesiyle Güneş Sistemi içinde gezegenine en yakın uydudur. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Phobos

Planet Resources (Gezegen Kaynakları): Göktaşı madenciliği yapmak üzere kurulan şirket.

Planetaryum: Çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salon.

Plazma: Atomları kısmen veya tamamen iyonlaşmış, yüksek basınçla sıkıştırılmış gaz.

Plüton: Güneş Sistemi'de yer alan cüce gezegen. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılsa da gezegen tanımının netleştirilmesiyle cüce gezegen olarak kabul edilmektedir. Güneşe ortalama uzaklığı 6 milyar kilometredir.

Pulsar (Atarca): Hızla dönen, kalp atışı gibi ritmik şekilde uzaya radyo dalgaları gönderen, güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder