18 Ocak 2014 Cumartesi

Evrenin Ölçeği (İnteraktif Uygulama)


Evrendeki büyüklükler karşısında insan aklının zorlanmaması mümkün değil. Örneğin bizim için çok büyük bir mesafe gibi gözüken Güneş'le dünya arasındaki 150 milyon kilometrelik mesafe Samanyolu Galaksisi ölçeğini düşündüğümüzde anlamsız ve çok ufak bir mesafe olarak kalıyor.  Yaklaşık 8 ışık dakikasına denk gelen yıldızımızla aramızdaki mesafe Samanyolu'nun 100 bin ışık yılı çapıyla karşılaştırmaya dahi değmeyecek bir uzaklık.

Diğer galaksilerle Samanyolu'nu karşılaştırdığımızda daha büyük ve başdöndürücü mesafeler karşımıza çıkıyor. Yakınımızda sayılabilecek dev Andromeda ile aramızda 2 milyon ışık yılından fazla mesafe var. En büyük galaksi olarak bilinen IC 1101'le aramızdaki mesafe ise 1 milyar ışık yılından daha fazla. Saniyede 300.000 kilometre hızla 1 milyar yıl yolculuk yapmak.. Bunu düşünmesi dahi zor...

Evrendeki bu akıl almaz büyüklüklerin görsel olarak daha kolay anlaşılabilmesi için interaktif bir uygulama mevcut. Büyüklükleri sıralayarak evrendeki o önemsiz yerimizi bize net bir şekilde gösteren uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz. Uygulamayı Türkçe olarak da kullanmak mümkün. Bu sayfadan Türkçe seçeneğini işaretleyerek yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 metrelik büyüklükten başlayan ölçeği geriye doğru da kullanarak aynı zamanda daha küçük nesneleri de görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder