6 Nisan 2014 Pazar

Ayın 4,47 milyar yaşında olduğu hesaplandı.


Alman, Fransız ve Amerikan bilim insanları, geliştirdikleri bir bilgisayar simülasyonuyla Ay’ın gerçek yaşını hesapladı. Çalışma, Dünya'nın oluşumuna da ışık tutyor. 

Astrofizikçilerin hesaplamalarına göre, Dünya'nın uydusu Ay, 4.47 milyar yıl önce bir çarpışma sonucu oluştu. Aynı çarpışmada Dünya da bugünkü görüntüsünü aldı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Mars büyüklüğünde bir gök cismi Dünya gezegenine çarptı ve gezegende metal çekirdek ve kayalık bir yapının oluşumuna katkı sağladı.


Güneş Sistemi'nin oluşumundan 95 milyon yıl sonra Ay'ın bu çarpışmayla oluştuğu belirtildi. Cote D'Azur Gözlemevi'nden Alman, Fransız ve ABD'li bilim insanlarının geliştirdiği yeni bilgisayar simülasyonu bu tarihlemede yardımcı oldu.

Araştırmacılar, Güneş Sistemi'nde toz ve taş parçalarının nasıl bugünkü gezegenlere dönüştüğü sorusuna yanıt aradılar. Hesaplamalarına göre, embriyo gezegenler büyüdü ve kayalık gezegenlerle çarpışarak bugün bildiğimiz şekillerini aldı. İlk tahminlere göre, Dünya'nın bugünkü halini Güneş Sistemi'nin ilk 150 milyon yılı içinde aldığı yönündeydi.

Yeni simülasyon bu tarihin Güneş Sistemi'nin oluşumundan 95 milyon sonra olduğunu gösteriyor. Ancak astrofizikçiler + ve – 32 milyon yıllık bir kaymayı da göz önünde bulunduruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder