12 Mayıs 2014 Pazartesi

Camelopardalids Meteor Yağmuru


209P/LINEAR Kuyruklu Yıldızı
24 Mayıs günü dünyanın yeni ve görkemli bir meteor yağmuru ile tanışması bekleniyor. Saatte 200'den fazla göktaşının atmosfere girmesinin beklendiği bu meteor yağmuru yılın en iyisi olarak bilinen Perseid'lerden bile daha iyi bir sayıyı ifade ediyor.

Camelopardalids olarak adlandırılan bu yeni meteor yağmurunun kaynağı 209P/LINEAR kuyruklu yıldızının kalıntıları. Kuyruklu yıldızın yaklaşık 200 yıl önce, 1800'lerde bıraktığı kalıntıların içinden geçecek olan dünya yeni bir görsel şölene kavuşacak.

23 Mayıs gecesi başlaması beklenen meteor yağmuruna 24 Mayıs sabahı gerçekleşecek Ay-Venüs yakınlaşması da eşlik edecek.


2004 yılında keşfedilen ve her 5 yılda bir Güneş çevresinde dolanan ve nispeten az parlak bir gök cismi olan 209P/LINEAR'ın kalıntılarının arasından dünyanın geçeceği fikri ilk kez iki yıl önce ortaya atılmıştı. Önceleri gökbilimcilerin bir kısmı buna katılmasa da 23-24 Mayıs'ta dünyanın bir kalıntı içinden geçeceği netlik kazandı. Şimdi merak edilen kalıntının niteliği. Eğer gökbilimcilerin tahminleri ve beklentileri doğrultusunda bir kalıntı mevcutsa senenin en iyi meteor yağmuru görülecek demektir.

Meteor yağmurunun saçılım noktası Zürafa Takımyıldızı. Türkiye'den meteor yağmuru nispeten daha az görülebilir. Kuzeye gittikçe meteor yağmurunun daha iyi görülebileceği ifade ediliyor.

Gökbilimciler kalıntının beklenenden az olup bir meteor yağmurunun oluşmama ihtimalini de değerlendiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder