4 Haziran 2014 Çarşamba

Dünyadan 17 kat büyük ötegezegen keşfedildi: Kepler-10c


Kepler-10c (Canlandırma)
Bilim insanları, 'mega Dünya' olarak tanımladıkları devasa bir ötegezegen keşfetti. Dünya'dan 560 ışık yılı uzaklıkta yer alan kayalık ötegezegen, gezegenimizden 17 kat daha ağır ve 2.3 kat daha büyük.

Ejderha (Draco) takımyıldızında yer alan Kepler-10c adı verilen dev gezegenin, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde yer aldığı ifade edildi. 'Mega-Dünya', Dünya'dan biraz daha büyük olan 'süper-Dünyalardan' bile daha büyük ve kayalık.


Gökbilimciler, keşfinden önce Kepler-10c gibi dev kayalık gezegenlerin var olabileceğinden emin değildi. İlk olarak bir gaz devi olduğu düşünülen gezegenin, hidrojen emerek Jüpiter boyutunda bir gök cismine dönüşeceği düşünülüyordu.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden (CfA) Christine Pulliam'ın yaptığı açıklama, ortaya çıkarılan gezegenin aslında bir 'mega-Dünya' olduğunu ortaya koydu. Bir diğer CfA araştırmacısı Dimitar Sasselov, "Gezegenlerin Godzillası'nı bulduk... Ancak bir canavarın aksine, Kepler-10c yaşam için olumlu sinyaller saklıyor" ifadesini kullandı.

Keşfi Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 224'üncü toplantısında açıklanan Kepler-10c, çok yakın olduğu yıldızı etrafındaki bir turu 45 günde tamamlıyor. Bu durum, dev gezegendeki yaşam olasılığını yok etmese de azaltıyor.

Yıldız sistemindeki bir diğer gezegen olan Kepler-10b ise yaşam barındırmıyor. Dünya'nın üç katı büyüklüğündeki 'lav gezegen' Kepler-10b, yıldızı etrafındaki bir turu sadece 20 saatte tamamlıyor.

En eski sistemlerden biri

'Gezegen avcısı' Kepler teleskobunun ortaya çıkardığı Kepler-10c, teleskobun gönderdiği verilere göre ilk olarak yüzeyi gaz örtüsüyle kaplı bir 'mini-Neptün' olarak değerlendirildi. CfA gökbilimcisi Xavier Dumusque ve ekibi, Kanarya Adalarındaki Telescopio Nazionale Galileo teleskobundaki HARPS-North spektrografını kullanarak Kepler-10c'nin kütlesini ölçtü. Ortaya, beklenenden çok farklı bir sonuç çıktı.

Kepler-10c'nin yer aldığı yıldız sistemin Büyük Patlama'dan yaklaşık 3 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Oluştuğu dönemde silikon ve demir gibi ağır elementlerin fazla olması, kayalık gezegenlerin oluşumunu kolaylaştıran bir faktör olarak kabul ediliyor. Sasselov, Kepler-10c ve benzer gezegenlerin yaşam saklıyor olabileceği konusunda ümitli olduğunu ifade etti. Sasselov, "Kepler-10c keşfi, bu tür kayalık gezegenlerin sandığımızdan çok daha erken zamanlarda oluşabileceğini gösterdi... Eğer kaya oluşturabiliyorsanız, yaşam da ortaya çıkabilir" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder