12 Haziran 2014 Perşembe

Moskova Uzay Müzesi


Sovyetler Birliği'nin "Uzay macerası", Rusya'nın başkenti Moskova'daki "Uzay Müzesi'nde" sergileniyor.

Moskova'daki Prospetk Mira bölgesinde yer alan anıt müzede, ünlü kozmonot Yuri Gagarin’in giydiği kıyafetten, Rus kozmonotlara ait eşyalara, uzaya fırlatılan ilk Sovyet uydusundan, MİR Uzay İstasyonu maketine kadar Sovyetler Birliği Uzay Ajansı’na ait birçok parçayı görmek mümkün.


Moskova'da 1981 yılında kurulan müze, ihtişamlı görünüşü ve ilginç mimarisiyle dikkati çekiyor. Uzay Müzesi'nin önünde, dönemin Sovyetler Birliği kozmonotlarının onuruna dikilen 100 metre uzunluğunda ve roket şeklindeki "saygı anıtı" duruyor.

Müzenin girişinde ziyretçileri, Rus uzay adamı Yuri Gagarin'in kollarını açmış heykeli karşılıyor. Üç ana bölümden oluşan müzede çeşitli uzay ekipmanları sergileniyor.

Müzede, Sovyetler Birliği’ne ait uydular, uzay kapsülleri ve mekiklerin orjinalini ya da birebir maketini görmek mümkün. Bazı bölümlerde, kozmonotların fotoğrafları ve heykellerinin yanı sıra yazdıkları mektuplar ve kişisel eşyaları da sergileniyor.

Uzay müzesinin en çok dikkati çeken kısmı ise 1986 yılında uzaya gönderilen ve farklı ülkelerden astronotların uzun süreli araştırma yapmak için kullandığı "MİR" uzay istasyonun maketinin olduğu bölüm. Müzede, 2001 yılında görevini tamamlamasının ardından Atlas Okyanusu’na düşürülen istasyonun birebir kopyası yer alıyor.

Okullar, Ruslar için büyük önem taşıyan müzeye sıklıkla geziler düzenleyerek, öğrencilerin Rusya'nınuzay araştırmaları alanındaki tarihiyle tanışmasını hedefliyor.

Müze'nin Direktör Yardımcısı Yuriy Solomko, "Bizim verilerimize göre, müzeyi yılda 300-350 bin kişi ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Bu da bizim için çok önemli. Gençlerin, kendi tarihine ve uzay bilimine meraklı olması bizi sevindiriyor" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder