5 Eylül 2014 Cuma

Galileo uyduları yanlış yörüngede


Avrupa Uzay Ajansı, Galileo projesi kapsamında uzaya gönderilen son iki uydunun yanlış bir yörüngeye yerleştiğini açıkladı.

ABD tarafından kurulan GPS sisteminin Avrupalı alternatifi olarak planlanan Galileo projesi kapsamında 22 Ağustos 2014 Cuma günü uzaya gönderilen iki uydu olması gerekenden daha alçak bir yörüngeye yerleşti. Doresa ve Milena isimli iki uydu Fransız Guyanası'ndan uzaya gönderilmişti.


Avrupa Uzay Ajansı ESA tarafından yapılan açıklamaya göre uyduların yanlış yörüngeye konumlandırlamalarının ne gibi sonuçlar doğuracağının incelenmekte olduğu belirtildi.Yanlış yörüngeye yerleşen uyduların konumlarının ne zaman düzeltilebileceği konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

ABD ve Rusya'ya alternatif

Günümüzde birçok cihzda kullanılan GPS sistemi ABD tarafından uzaya gönderilen uydular yardımı ile çalışıyor. Benzer bir sistemi GLONASS ismiyle inşa eden Ruslar'a alternatif olarak Avrupa Birliği de Galileo isimli sistemini kuruyor. 2017'ye kadar 26 uyduyu uzaya göndermeyi planlayan Avrupa Birliği bugüne kadar 6 uyduyu yörüngeye yolladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder