5 Ocak 2015 Pazartesi

Messenger’ın görev süresi 1 ay uzatılacak.


NASA, Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ü gözlemleyen ve yakıtı neredeyse tükenen Messenger'ın görevini bir ay uzatma kararı aldı.

21 Ocak'ta yakıtını neredeyse tamamen tüketmesi beklenen Messenger, ileriki günlerde Merkür'e kamikaze dalışı yapacaktı.

Hidrazin yakıtının tükenmesiyle iyice alçalarak Merkür'e 25 km yaklaşacak olan Messenger, bu andan sonra yeni bir manevra deneyerek motorlarını yeniden çalıştıracak. NASA, itici güç sisteminin basınçlı kalmasını sağlayan helyumu kullanarak son bir manevra yapmayı ve Messenger'ı Merkür yüzeyinde yakın çekim yapacağı 1 aylık son bir göreve sokmayı planlıyor.


Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Stewart Bushman, "Helyum ilk kez helyum hidrazin iticileri aracılığıyla soğuk-gaz ateşleyicisi olarak kullanılacak" dedi. Bushman, helyumun Messenger'a Merkür'ün alçak yörüngesinde yaklaşık bir ay daha gözlem süresi kazandıracağını düşünüyor.

Messenger yakın çekim gözlem sayesinde Merkür'ün iç manyetyik alanlarını ve kuzey enlemlerindeki kraterlerde yer alan buz halindeki suyu inceleyebilecek.

Merkür'ün yörüngesine ulaşan ilk insan yapımı araç olan Messenger, 2004 yılında ateşlenmiş ve 2011 yılında hedefine ulaşmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder