6 Ocak 2015 Salı

'Venüs bir zamanlar okyanuslarla kaplıydı'


Venüs
Gökbilimciler, atmosferi zehirli sülfürik asitle kaplı olan Venüs'ün bir zamanlar sıvı karbondioksit içeren okyanuslara sahip olduğunu ileri sürdü. Okyanusların Venüs'te Dünya benzeri jeolojik oluşumları tetiklediği düşünülüyor.

ABD'li bilim insanları, Venüs gezegeninin bir zamanlar 'sabun köpüğüne benzeyen' sıvı karbondioksit okyanuslara sahip olduğunu öne sürdü. Araştırmada, son derece sıcak ve kurak bir gezegen olsa da, Venüs'ün geçmişinde 25 metre derinliğe ulaşan okyanuslara barındırmış olabileceği belirtildi.


Space.com'a açıklama yapan Cornell Üniversitesi'nden Dima Bolmatov, 'Venüs'ün atmosferinin yüzde 96.5'inin karbondioksit olduğuna' dikkat çekti. Bolmatov, Venüs'te Dünya'dakine benzeyen eğimli vadiler, nehir yatakları ve ovalar bulunduğunu belirterek, bu yapıların sıvı karbondioksitten oluşan okyanusların etkisiyle oluştuğunu savundu.

Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs, 500 dereceye varan yüzey sıcaklığı ve atmosferini kaplayan zehirli bulutlarla aynı zamanda yaşam olasılığı en düşük olan yerlerden biri.

Bilim insanları Venüs'teki sıcaklığın geçmişte daha fazla olduğuna ve bu şekilde yüzeydeki yüksek basıncın karbondioksit okyanuslarına izin verdiğini düşünüyor. Venüs'te yüksek basıncın etkili olduğu dönemin 100-200 milyon yıl sürdüğü tahmin ediliyor.

Karbondioksit okyanusların sıvıyla kaplı gazdan oluşan 'balon köpüklerini' andırdığını belirten Bolmatov, yüksek basınç ve ısı altında maddenin sıvıdan gaza ve gazdan sıvıya geçişi daha detaylı araştıracaklarını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder