28 Ocak 2015 Çarşamba

'Minyatür' Güneş Sistemi keşfedildi: Kepler-444


Kepler-444 (Canlandırma)
Gökbilimciler, Güneş Sistemi'ne büyük benzerlik gösteren antik bir yıldız sistemi keşfetti. 11 milyar yıl önce oluşan sistem, Merkür ve Venüs büyüklüğünde Dünya benzeri beş gezegen içeriyor.

Evren'in oluşumundan sadece 2.8 milyar yıl sonra oluşan ve Güneş Sistemi'nin küçük kopyası olarak ifade edilen bir yıldız sistemi keşfedildi. Evren'in şafağı hakkında yeni bilgiler sunacak olan Kepler-444 adı verilen sistem, milyarlarca yıl önce yaşam da barındırmış olabilir.


Araştırmanın başında yer alan Birmingham Üniversitesi'nden Dr. Tiago Campante, Kepler-444'ün kendilerine birçok yeni bilgi kazandıracağını belirterek, "Dünya benzeri gezegenlerin 13.8 milyar yıllık geçmişi boyunca Evren'in dört bir yanında oluştuğunu biliyoruz. Kepler-444'teki gezegenler Dünya oluşurken ondan çok daha yaşlıydı. Yaptığımız keşif gezegenlerin düzene girdiği süreci anlamamız için önemli bir bulgu olabilir" dedi.

Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 11.2 milyar yıl önce oluşan Kepler-444 sistemi, Dünya'dan 117 ışık yılı mesafede yer alıyor. Kepler-444 yıldızı, Güneş'e oranla yüzde 25 daha küçük ve dolayısıyla daha soğuk. Sistemdeki beş gezegen ile Kepler-444 arasındaki mesafe, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının yaklaşık 10'da 1'i kadar. Bu durum, Kepler-444'ün iç kısmını Güneş Sistemi'nin bir minyatürüne benzetiyor.

Benzeri keşfedilmedi

Araştırmada yer alan Dr. Daniel Huber, 'Güneş'ten 2.5 kat daha yaşlı ve beş gezegene sahip bir yıldızın ilk kez keşfedildiğini' belirterek, 'kutsal kase' olarak belirttiği Dünya'nın kopyası gezegeni bulmaya yakın olduklarını söyledi.

Birmingham Fizik ve Astronomi Okulu'ndan Profesör Bill Chaplin ise küçük yıldız sistemlerinin yer aldığı farklı kozmik çevreleri yeni yeni keşfetmeye başladıklarını belirterek, Evren'deki ilk gezegen oluşumuna ait daha fazla bilgi elde edeceklerini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder