2 Şubat 2015 Pazartesi

NASA'nın yeni gözlem uydusu SMAP yörüngeye gönderildi.


NASA'nın SMAP uydusu, 31 Ocak 2015 TSİ 16.22'de California'daki Vandenberg Hava Üssü'nden ateşlendi.

SMAP, tüm kıtaların toprak nemliliğini analiz edecek ve bilim insanlarına kıtlık, sel ve diğer doğa olayları hakkında önceden tahminde bulunma şansı verecek.


NASA, yörüngedeki konumuna oturduktan sonra güneş panellerini başarıyla açan SMAP'in toprağın en üst kısmındaki 5 santimetrelik kısmını analiz edebildiğini belirtti. Toprak nemini ölçmek için geliştirilen en iyi uydu olduğu ifade edilen SMAP, dev antenini kullanarak her üç günde bir küresel toprak nemi haritası çıkaracak. Ana görev süresi üç yıl olarak belirlenen SMAP, 6 metreyle bugüne kadar bir gözlem uydusunun taşıdığı en uzun antene sahip. NASA, uydunun Dünya'ya göndereceği sinyal doğruluğunun en yüksek seviyede olacağını ifade etti.

Bilim dünyasına birçok bilgi sunacak

SMAP, vereceği detaylı bilgiler sayesinde bilim dünyasına kuraklık riski yaşayabilecek bölgeler hakkında önceden uyarıda bulunacak. Nem seviyesini değerlendirerek, olası sellerin de önüne geçilebilecek.

Space.com'a bilgi veren SMAP ekibinin baş mühendisi Dara Entekhabi, 'uydunun doğanın metabolizmasını anlamanın yanı sıra günlük hayatlarımızdaki uygulamalara da etki yapacağını' belirtti.

916 milyon dolarlık projenin ürünü olan SMAP, ayrıca Dünya'nın içten bağlantılı karbon, su ve enerji döngülerinin de daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.

Yerden 685 kilometre yükselikte olan SMAP, Dünya'yı gözlemleyen 19'uncu uydu unvanını aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder