14 Nisan 2015 Salı

Curiosity Mars'ta sıvı su tespit etti.


Curiosity keşif robotu, Gale Krateri'nde yaptığı en son ölçümlerde Mars yüzeyinde sıvı su bulunduğunu tespit etti. Toplanan veriler, Kızıl Gezegen'de sıvı su varlığına ait en güçlü delil olarak açıklandı.

Gökbilimciler, büyük miktarda buz sakladığı keşfedilen Mars'ta sıvı halde de su bulunduğunu açıkladı. Curiosity tarafından Mars toprağına ait nem, hava basıncı ve sıcaklık ölçümleri, yüzeyin üst kısmında geceleri sıvı halde su biriktiğini ortaya koydu.


Bilim insanları, Mars'ta su buharı olduğunu 1970'lerde düzenlenen Viking görevlerinden bu yana biliyordu. Ancak Mars'taki sıcaklığın geceleri dondurucu seviyeye inmesinin, su buharının sıvı halde kalmasını engellediği düşünülüyordu.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ProfesörAndrew Coates, "Mars'ta sıvı su bulunduğuna dair ilk delili elde ettik" ifadesini kullandı. Curiosity'nin bulguları, Mars toprağında yoğun olarak bulunan tuzun, geceleri suyun donma noktasını ciddi şekilde düşürdüğünü gösterdi. Su buharı, gece vakti -70 dereceye inen ısıda donmak yerine tuz sayesinde sıvı halde toprağın üst kısmında birikiyor. Nem ve sıcaklık ölçümleri, gün batımından sonra su birikintisi haline gelen buharın, Güneş'in çıkmasıyla yeniden buhara dönüştüğünü gösterdi. Su kanalları aynı sürecin sonucu olabilir.

Gökbilimciler, uydu görüntülerinde tespit edilen karanlık çizgi benzeri kanalların su akışıyla oluşmuş olabileceğini öne sürmüş ama bu düşünce geçerli kabul edilmemişti. Gale Krateri'nde elde edilen sonuç ise Mars'ın birçok bölgesinde bulunan antik nehir ve göl yataklarında halen su akışı yaşanıyor olabileceğine işaret etti.

Araştırmada yer alan isimlerden Kopenhag Üniversitesi'nden Morten Bo Madsen, 'Mars toprağının çok gözenekli olduğunu ve suyun toprak tarafından emildikten sonra tuz sayesinde çözüldüğünü' söyledi. Madsen, tuz sayesinde donma noktası düşen ve geceleri katılaşmayan suyun, toprak altında ve ilerlediğini belirtti.

Sıvı suyun Gale Krateri'nde tespit edilmesi, Mars'ın diğer bölgelerindeki suyun da sanılandan çok daha fazla olduğuna işaret etti.

Krater, düşük irtifada yer aldığı için daha az atmosferik su buharı içeriyor. Profesör Coates, 'sıvı suyun ileride koloni kurulması adına büyük fayda sağlayabileceğini ve topraktan su çekilebileceğini' belirtti.

Bilim insanları, geçmişte ilk kolonicilerin kutup bölgelerinden donmuş suyu kullanması gerektiğini belirtiyordu. Yeni araştırmalar, Mars'ın kuzey ve güney yarımküresinde 150 milyar metreküp buzul olduğuna işaret ederken, en son veriler sıvı su varlığını kanıtladı.

Mars'ın üç milyar yıl önce okyanuslarla kaplı olduğu ve 154 kilometre genişliğindeki Gale Krateri'nin de suyla dolu bir göl olduğu biliniyor. Curiosity, kraterin merkezindeki Sharp Dağı'nın eteklerinde araştırmalarına devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder