23 Nisan 2015 Perşembe

Plüton'un ilk renkli fotoğrafı


Plüton ve uydusu Charon
Sekiz yıl süren  üç milyar kilometrelik yolculuğunun ardından Plüton sistemine ulaşan ilk uzay aracı olan New Horizons, cüce gezegen ve en büyük uydusu Charon'un renkli fotoğrafını Dünya'ya gönderdi.

NASA Gezegen Bilimleri Bölümü'nden Jim Green, 115 milyon kilometre mesafeden çekilen fotoğrafın 'iki gök cismi arasında belirgin farklılıklar gösterdiğini' belirtti. Charon'un Plüton'dan daha 'sönük olduğunu söyleyen Green, bu durumun uydunun bileşenlerinden veya henüz tespit edilmemiş atmosferinden kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.



New Horizons, yaz aylarında Plüton sistemine daha da yaklaşarak on yıllardır merak edilenleri ortaya çıkarmaya çalışacak. Mars, Venüs, Jüpiter ve Neptün gibi birçok gezegenden on yıllar sonra ziyaret edilen Plüton, gecikmeye rağmen en son teknoloji donanımlarla gözlemlenecek.

NASA, uzun bir görev için yakıtla dolu olan New Horizons'ın bugüne kadar bir gezegeni gözlemlemek için kullanılacak en gelişmiş 'bilimsel donanım cephaneliği taşıdığını' belirtti. Söz konusu donanımlardan biri, Plüton'un bilinen ilk renkli fotoğrafını elde eden Ralph görüntüleyicisi.

Plüton, Güneş Sistemi'nin en bilinmeyen sistemlerinden birini temsil ediyor. Bugüne kadar 5 uydusu keşfedilen cüce gezegenin toplam 10 uydusu olabileceği düşünülüyor. New Horizons, gözlemlerine başladığında Plüton yüzeyine 12,500 km yaklaşacak.

Uzay aracından gönderilen sinyaller, Dünya'ya 4,5 saatte ulaşıyor. Cüce gezegenin Dünya'dan uzaklığı 7,5 milyar kilometre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder