10 Ağustos 2015 Pazartesi

Küçük Mücevher Bulutsusu - NGC 6818


NGC 6818
Yay (Sagittarius) Takımyıldızı'nda yer alan ve görünümüyle 'Küçük Mücevher Bulutsusu' olarak adlandırılan NGC 6818 adlı nebula, Hubble tarafından 18 yıl sonra yeniden görüntülendi. NASA, merkezindeki yıldızın etrafını örten bulutun sadece 0,5 ışık yılı alana yayıldığını belirtti.

Dünyaya yaklaşık 6 bin ışık yılı uzaklıktaki NGC 6818, Güneş benzeri yıldızların 'emeklilik' dönemine girmesiyle yaşadıkları dönüşümü gözler önüne seren bir örnek. Gezegenimsi nebula olarak adlandırılan yapılar uzaya doğru genişledikçe şekilsiz ve dağınık gaz bulutları oluşturuyor.

NGC 6818, merkezinde daha parlak ve bütün halinde beliren bir küreye sahipken, onu daha silik ve yoğun bir katman kaplıyor. NGC 6818'in merkezindeki yıldızın doğurduğu kozmik fırtınaların uzaya saçılan materyali ittiği ve nebulaya sahip olduğu uzunlamasına şekli verdiği düşünülüyor. 'Yıldız fırtınası' aynı zamanda nebulanın dış katmanlarında da parlaklık oluşmasını sağlıyor.

Hubble, ilk kez 1997'de görüntülediği NGC 6818'in fotoğrafını enerji yüklü oksijen ve hidrojen parçacıklarını ortaya koyan filtrelerle çekmişti. En son fotoğraf, yine Geniş Alan Gezegen Kamerası 2 ile farklı filtrelerle çekildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder