11 Ağustos 2015 Salı

Astronotlar uzayda yetiştirilen marulları yedi.


Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotlar, uzayda yetiştirilen ilk marulun tadına baktı.
Uzay marulu 33 günde yetiştirildi.

Mars ve diğer gezegenlere yapılacak derin uzay görevlerinde astronotların gıda ihtiyacını karşılayacak 'uzay sebzeleri' ilk kez denendi.

NASA astronotları Scott Kelly ve Kjell Lindgren ile Japon astronot Kimiya Yui, yerçekimsiz ortamda yetiştirilen marulu tadan ilk insanlar oldu. Kelly marulun 'rokaya benzediğini' söylerken, marulunun üzerine zeytinyağı ve sirke döktü.

Uzay istasyonunda bir yıllık görevde olan Kelly, NASA'nın uzun yolculuklarda kullanılması için geliştirdiği sebze biriminin başarısında da rol oynadı.


Kelly tarafından uzay istasyonundaki sebze biriminde 8 Temmuz'da ekilen marullar 33 gün sonra yenilebilir hale geldi. Kırmızı, yeşil ve mavi LED ışıkları altında yetişen marulların yenmeyen kısımları, analiz edilmesi için kargoyla Dünya'ya gönderilecek.

Marullar Pazartesi günü Lindgren tarafından yetiştirildikleri kutulardan alındı ve dikkatle bir tepsiye yerleştirildi. Lindgren ardından sitrik asit bazlı steril edici maddeyle temizlediği marulları torbalara yerleştirdi.

Üç astronot marulların tadına baktıkları esnada uzay yürüyüşü yapan Rus kozmonotlar Mikhail Kornienko ve Gennady Padalka için marul saklamayı ihmal etmedi. Uzay istasyonunda ilk sebze geçtiğimiz yıl yetiştirilmiş ve yenmeden Dünya'ya gönderilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder