16 Haziran 2016 Perşembe

İki yıldızlı en büyük gezegen keşfi: Kepler-1647b


NASA en büyük iki güneşli gezegenin keşfini duyurdu.

Kepler-1647b adı verilen Jüpiter büyüklüğündeki gezegen sıcaklık-soğukluk dengesi bakımından yaşama uygun...

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde görev yapan bilim insanları, Güneş Sistemi dışında, şimdiye kadarki en büyük iki güneşli gezegenin keşfedildiğini duyurdu.


NASA ile San Diego Eyalet Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla bulunan ve gaz bulutlarıyla kaplı olduğu belirtilen gezegene "Kepler- 1647b" adı verildi. Bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre, Kepler teleskopu kullanılarak keşfedilen Kepler-1647b, Jüpiter gezegeninin büyüklüğüne sahip. İki güneşin etrafındaki dönüşünü 1107 günde tamamlayan Kepler-1647b, aynı zamanda 2005'ten bu yana keşfedilen iki güneşli gezegenler serisinin 11'incisini de oluşturuyor.

San Diego Eyalet Üniversitesi'nin konuyla ilgili araştırmasında, Kepler- 1647b'nin "yaşanabilir bölge" içinde yer aldığı kaydedildi. Ancak yüzeyinin çok geniş olmasının bu şansı azalttığı vurgulandı.

Bilim insanları arasında kabul edilen teoriye göre "yaşanabilir bölge" içindeki gezegenlerde, sıcaklık-soğukluk dengesinin sağlanmasından dolayı teorik olarak yaşamın mümkün olabileceği kabul ediliyor.

Kepler-1647b'nin yaklaşık 4.4 milyar yıl önce oluştuğu, bu yönüyle Dünya ile hemen hemen yaşıt olduğu da ifade edildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder