25 Şubat 2012 Cumartesi

Venüs, Jüpiter ve Hilal Ay Birarada


Uzun zamandır Güneş battıktan hemen sonra gökyüzünü süsleyen iki parlak cisim göğe bakanların ilgisini çekiyordu ama çoğu kişi bunların ne olduğunu bilmiyordu. Hatta UFO sananlar bile vardı. Güneşin battığı yöne daha yakın olanı Venüs, biraz daha sönük olan ve tepemizde yer alanı ise Jüpiterdir.

25 ve 26 Şubat tarihlerinde bu iki parlak cisme hilal şeklindeki Ay da eşlik edecek. 25 Şubat Cumartesi günü Ay, Venüsün hemen sağ altında yer alırken, Pazar günü her iki gezegenin arasında görünecektir.

Fotoğrafta görülen ve hemen akşam güneş battığında batı yönündeki bu güzel buluşmayı kaçırmamanızı öneririm. Çocuklarınıza ve öğrencilerinize muhakkak görmelerini önerin ki gökyüzünde Güneş ve Ay'dan sonra iki cisim daha öğrensinler. Venüs, Güneşe yakın olduğu için ondan pek ayrılamaz.

Ya sabahleyin Güneş doğmadan önce doğu yönünde görülür, yada akşamları güneş battıktan hemen sonra batı yönünde o güzeli görürüz. Sabahları gözüktüğünde “Sabah yıldızı” veya “Çoban yıldızı”, akşamları gözüktüğünde de “Akşam yıldızı” olarak adlandırılır.

Halkımız bunun iki ayrı cisim olduğunu sanır ama kendisi tektir ve yıldız değil bir gezegendir. Adını Roma mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası Venüs'den almıştır. Venüs'ün yunan mitolojisindeki adı ise Afrodit'tir.

Güneş battıktan sonra gökyüzünde ilk kez o görülür, bir güzel kadar parlaktır ve bakınca insanın içinde tuhaf duygulara neden olur. Güneş battıktan biraz sonra gözle görülmeyen Uranüs de batmakta yani bir anlamda bu gökcisimleri Güneşle beraber hemen hemen bir doğrultuda yer almaktadırlar. Bilim dışı insanlar gezegenler yine sıraya girdi diyerek bir çok spekülasyona neden olurlar, siz bunlara inanmayın, depreme neden olmaz böyle gök olayları.

Mart'ın ilk yarısında Jüpiter, her gün Venüs'e biraz daha yaklaşacak, 15 Mart'da en yakın konuma gelecekler. Peki bu tanrılar tanrısı Zeus, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'ten ne istiyor acaba? Merak etmiyor musunuz?

Kaynak: Prof.Dr.Ethem Derman Facebook Sayfası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder