22 Mart 2012 Perşembe

ABD'nin gizli bilgilerini İsrail'e satmaya çalışan Stewart Nozette 13 yıl hapse mahkum oldu.


ABD’nin en iyi uzay mühendislerinden biri olarak kabul edilen Stewart Nozette, İsrail’e gizli hükümet bilgileri satmaya çalışmakla suçlandığı davada 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar, Nozette'nin gizli kameraya çekilen görüntülerine bakarak, 'gülümseyerek ülkesine ihanet ettiğini' belirtti. 

Nozette, Ekim 2009'da hükümete ait gizli bilgileri İsrail'e satmak isterken yakalanmıştı. Çıkarıldığı mahkemede dün suçunu itiraf eden ve ailesi ile yakınlarından özür dileyen Nozette, çevresi tarafından hırs ve kibir nedeniyle kendi kendini mahveden çok yetenekli bir bilim insanı olarak tanımlanıyor.

Nozette, Ekim 2009’daki tutuklamasının ardından dün ilk kez mahkemeye çıkarak yaptıklarının tüm sorumluluğunu üstlendi. Nozette, İsrail istihbarat ajansı Mossad için çalışan bir ajan olduğunu düşündüğü kişi kendisiyle temasa geçtiğinde yetkilileri uyarmadığı için pişmanlık duyduğunu söyledi.

Birçok hükümet projesi ve Ay programlarında görev alan Nozette, NASA’nın Kasım 2009’da Ay’da su keşfettiği görevde yer almış ve Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde sergilenen Clementine uydusunun tasarımında çalışmıştı. Sorunlu bir kişiliği olduğu belirtilen Nozette, 2005 yılında yaptığı harcamalar nedeniyle soruşturmaya tabi tutulmuştu. Uzay mühendisinin, araba kirası, uluslararası seyahatler, mortgage ödemeleri ve hatta ev havuzunun temizlik harcamalarını federal kurumlara ödettiğini ortaya çıkmıştı. Nozette, casusluk suçlamalarının yanı sıra, 2009 yılında hükümeti 265 bin dolar dolandırmak ve 200 bin dolar vergi kaçırmaktan da suçu bulundu.

GİZLİ BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Nozette’nin İsrailli bir uzay-havacılık şirketiyle temasa geçtiğini gösteren bilgiler, 2007 yılında evinde gerçekleştirilen aramada, bilgisayarında bulundu. Ayrıca, Nozette’nin 2002 yılında attığı bir e-mailde, İsrail’e veya adı açıklanmayan bir başka ülkeye gizli hükümet bilgileri satmak istediğini belirttiği ortaya çıktı. Bir FBI ajanı, Mossad ajanı kılığına girerek, 2009 yılında Nozette ile temasa geçti ve İsrail için casusluk yapıp yapmayacağını sordu.

Nozette, sözde İsrail casusuyla bir posta kutusu aracılığıyla bilgi transferi yapmak konusunda anlaştı. Mahkeme belgelerine göre Nozette, uydu savunma programları ve erken uyarı sistemleri gibi bilgileri posta kutusuna atarak karşılığında 20 bin dolar aldı. Federal savcılar, sağlayacağı bilgi karşılığında nakit para isteyen Nozette’nin hırsına kurban gittiğini belirtti. Ekim 2009’da Mayflower Hotel’de çekilen görüntülerde, Nozette, içinde 10 bin dolar olan bir zarfı aldıktan sonra, “Rubikon’u geçtim... Sana ilk seferde en gizli bilgilerden bazılarını vereceğim” diyor.

 Genelde siyasette kullanılan “Rubikon’u geçmek” deyimi, geri dönüşü olmayan yola girmek anlamına geliyor. Anlamı, Roma İmparatoru Jül Sezar’ın, ordusunu silahtan arındırarak Roma’ya gelmesini buyuran Senato kararını görmezden gelmesine dayanıyor. Senato’nun iradesini kabul etmeyen Sezar, Roma üzerindeki Rubikon nehrini geçerek ordusuyla şehre girmiş ve gücünü daha da pekiştirmişti.

İNTİHARI DÜŞÜNDÜ

Mahkemede gösterilen videonun ardından, Savcı Anthony Asuncion, “Nozette’nin yüzünde bir gülümsemeyle vatan hainliğini kabul ettiğini” söyledi. Nozette’nin avukatları, müvekkillerinin soruşturma süresince ciddi psikolojik sıkıntılar çektiğini, çalıştığı Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ne girişinin yasaklanmasıyla büyük üzüntü ve öfke yaşadığını belirtti. Nozette’nin 2009 yılında hapis cezası çekme korkusuyla intiharı bile düşündüğünü belirten avukatları, gök bilimcinin uzun yıllar yetersiz delil olduğu için sadece takip edildiğine ve tutuklanmadığına dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder