26 Mart 2012 Pazartesi

Güneşin yarıçapı yeniden hesaplandı: 696 bin 342 kilometre


Uzay bilimciler tarafından yapılan ölçümlerde Güneş'in yarıçapı, 65 kilometrelik bir yanılma payıyla birlikte 696 bin 342 kilometre olarak ölçüldü.

ABD’nin Havai Üniversitesi'nde araştırma yapan Brezilya, Havai ve Kaliforniyalı katılımcılardan oluşan bir grup gök bilimci geçtiğimiz günlerde Merkür’ün yörüngesini esas alarak güneşin yarıçapını yeniden hesapladı.

Günümüze kadar 695 bin 500 kilometre olduğu tahmin edilen güneşin yarıçapı, NASA’ya ait bir uzay aracına yerleştirilen solar teleskoptan yapılan ölçümler neticesinde, 65 kilometrelik bir yanılma payıyla birlikte 696 bin 342 kilometre olarak ölçüldü. Merkür gezegeninin 2003 ve 2006 yıllarında iki kez yer küre ile güneşin arasından geçiş süresini değerlendirerek sonuca ulaşan bilim insanları konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Havai Üniversitesi Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nde yapılan açıklamada, bu ölçümün şuana kadar yapılanlara nazaran 10 kat daha güvenilir olduğu ifade edildi.

“Merkür Geçişi” olarak adlandırılan ve yüzyılda 12-13 kez gerçekleşen bu hadisenin güneşin iç yapısının anlaşılmasına yardımcı olduğu tespit edildi. Aynı ölçümü 5 Haziran 2012’de gerçekleşecek “Venüs Geçisi” esnasında da yapmaya hazırlandıklarını ifade eden araştırmacılar, bu gözlem neticesinde Jüpiter’in yarıçapı hakkında daha net bilgi edilebileceği kanaatini savundu.

Brezilyalı gök bilimci Marcelo Emilio, ulaşılan neticenin 9 yıl süren yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu ve karmaşık formüller içeren bilgisayar hesaplamaları gerektirdiği değerlendirmesinde bulundu. Yaptığı açıklamada ilmi şüphenin gerekliliğine değinen Emilio, “Bilimsel veriler hazırlanırken çoğu kez sistematik hatalar göz ardı ediliyor. Örneğin yeryüzünden yapılan ölçümlerde atmosfer verinin doğruluğunu etkileyen bir faktördür.” ifadelerine yer verdi.

Yerkürenin yarıçapından yaklaşık 10 kat büyük olan güneş yarıçapı, astronomi biliminde yıldızların boyutunu ölçerken kullanılan bir uzaklık birimi olarak biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder