26 Mayıs 2012 Cumartesi

Dragon, UUİ’ye kenetlenen ilk ticari uzay aracı oldu


Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal yapmak üzere ABD’nin Cape Canaveral üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatılan özel sektöre ait ilk uzay aracı Dragon, istasyonla kenetlendi. Uzay istasyonundaki astronotların Dragon kapsülünü robot kolla yakalamalarının ardından, uzay aracının İstasyon’a kenetlenme işlemi tamamlandı.
Amerikan uzay mekiklerinin geçen yılın sonunda emekliye ayrılmasıyla, uzay istasyonuna yapılacak ticari ikmal seferleri büyük önem kazanmış oldu. Özel sektöre ait uzay aracı Dragon ayrıca uzay istasyonundan bilimsel numuneleri ve onarım için Dünya’ya taşınması gereken bozuk makine parçalarını da geri getirerek kilit bir rol üstlenecek.

Pay Pal’ın sahibi Elon Musk’a ait SpaceX firmasının insansız Dragon uzay aracı, 30 Mayıs’ta dünyaya dönmek üzere UUİ’den ayrılacak.Kapsül California açıklarında Pasifik’e paraşütle inecek.

Dragon, UUİ ile randevusunu yerine getirerek, yörüngeye gidip gelirken, uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihe geçmeyi başardı. Ünlü Uzay Yolu dizisinin oyuncularından James Doohan’ın külleri de Dragon’la uzaya taşındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder