26 Ağustos 2018 Pazar

Neptün


Neptün Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Neptün 4 milyar 500 milyon kilometrelik bir uzaklığıyla güneşe en uzak gezegendir. Büyüklük sıralamasına göre ise 4.büyük gezegendir. Kütle itibariyle dünyanın 17 katıdır. Güneş etrafındaki dönüşünü 165 yılda tamamlar.

1846 yılında keşfedilen Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır. En büyük uydusu Triton'dur. Diğer gaz devleri gibi gezegen büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşur. Atmosferinde bulunan metan gezegene mavi rengini verir.

Neptün atmosferindeki müthiş hızlı rüzgarlar güneş sisteminin en hızlı rüzgarlarıdır. Hızı saatte 2000 kilometreye ulaşan ve sebebi henüz tam olarak bilinmeyen fırtınalar uzun sürelerle devam etmektedir.

Neptün'ün atmosferinin üst katmanlarında sıcaklık -221 dereceye kadar düşmektedir. Bu sıcaklık Güneş Sistemi'nin en düşük sıcaklıklarıdır.

Gezegenin ince ve parçalı halkaları bulunmaktadır. İlk defa 1968 yılında keşfedilen halkalar Voyager 2'nin 1989'da Neptün geçişi sırasında fotoğraflanmıştır.

Dünyadan görünemeyecek uzaklıktaki Neptün'ün gözlemi oldukça zordur. Bugüne kadar sadece Voyager 2 Uzay Sondası'nın bir ziyareti gerçekleşmiştir.
Neptün ve uydusu Despina (ve gölgeleri) - 1989 (Birleşik Görüntü)
Neptün ve uydusu Triton'un Voyager 2 tarafından çekilmiş fotoğrafı
Neptün
Neptün'de mevsimsel değişimler
Neptün'ün 14.uydusu: S/2004 N 1
Neptün ve uydusu Triton
Neptün'ün uydusu Triton

Ç
Voyager uydusundan Neptün'ün uydusu
Triton fotoğrafı - 25 Ağustos 1989

15 yorum:

  1. süperrrrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil
  2. bunu çok beyendim allahın yarattığı şeylere bi bakın allahım çok güzel gözüküyor ful su ile kaplı gibi dökülmyorlar burdan anlayın allahın ne kadar güçlü olduğunu teşekkürler bu karleri bizimle paylaştığınız için :D :D <3 :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerizekalı o mavi su değil, metan gazı.

      Sil
    2. Zaten su ile kaplı gibi demiş.Su ile kaplı dememiş.

      Sil
    3. sana kötü haberlerim var.
      allah yok.

      Sil
    4. Kötü haber sahibinindir

      Sil
  3. TANRI UZAYI İSRAF ETMİŞ İŞE YARAMAYAN BİR GEZEGENLER ORDUSU....NEREDE HAYAT VAR SADECE DÜNYADA..BENCE TANRI OLSAYDI 95 MİLYAR IŞIK YILLIK BİR EVRENDE GÖREBİLDİĞİMİZ EN YAKIN YERLERDE BİLE BİR HAYAT OLURDU..VARMI ?YOK. EVREN SADECE TOZ ZERRESİ KADAR DÜNYA İÇİN Mİ VAROLDU??? HERŞEYİ TANRIYA BAĞLAYARAK KURTULUYORSUNUZ. BİLİMDEN FENDEN UZAK YAŞAMAYA DEVAM EDİN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar basit önermelerle bir şeyi reddetme olur mu?

      Sil
    2. Gerizekalı iki gün sonra çarpıl geber it.O bikere Tanrı değil ALLAH ateist hayvan

      Sil
    3. İsraf sınırlı kaynakların sınırsızmış gibi harcanmasıyla olur. Allah'ın kaynağı sınırlı değil, dilediği kadar büyük mahluklar var edebilir; insan merkezli bakışın ne olduğunun bir önemi yoktur. Selam.

      Sil
    4. Sen bir malsın ALLAH inanmayanlar da mal

      Sil
    5. O***** çocuğu

      Sil