28 Aralık 2012 Cuma

2012'nin uzay projeleri


2012 yılı uzay açısından önemli atılımlara sahne oldu. Bunlardan belki de en önemlisi özel sektörün uzay ekonomisine dahil olmasıydı. NASA'nın uzay mekiklerini emekliye ayırmasının ardından Uzay İstasyonu'na kargo taşımacılığı için anlaştığı 3 şirketten biri olan SpaceX, ilk ticari uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. SpaceX insanlı, insansız yeni uçuşlara hazırlanırken diğer şirketler de kısa sürede uçuşlara başlayacak.

Fiilen özel sektöre açılan uzay; birçok girişimcinin iştahını kabartmış durumda. 2012'de çok sayıda proje kamuoyuna duyuruldu. Bunlardan bazıları önümüzdeki birkaç yılda gerçekleşebilecekken bazıları ise on yıllara ihtiyaç duyuyor. Wired dergisinin derlediği projelerden bazıları şöyle:
Listenin başında yılın aylarında açıklanan en yeni proje var: Golden Spike şirketinin amacı, 2020 yılında Ay’a insan göndermek. Ay’a iki kişi için özel tur düzenlemek isteyen şirketin bu hizmeti için istediği fiyat ise 1.5 milyar dolar. Bu para kaşılığında, iki kişi Ay yüzeyine inecek, gezip tozduktan sonra sağ salim Dünya’ya dönecek.

Ay turizmi şirketi: Golden Spike
2012’nin en dikkat çekici ve heyecan verici bir diğer projesi de kuşkusuz Gezegen Kaynakları oldu. Birçok teknoloji devi şirketin ortak olduğu ve ünlü yönetmen James Cameron’ın öncülüğünü yaptığı proje, mantıklı bir düşünceye dayanıyor: 'Dünya’nın katmanlarından çıkardığımız mineraller geçmişte gezegenimize çarpan asteoitlerde geldiğine göre, onlar üzerinde madencilik yapabiliriz.'

İnternette büyük tartışmalar yaratan Gezegen Kaynakları projesi, en büyük gücünü finansal kaynaklarından alıyor. Şirketin kurucuları Eric Anderson ve Peter Diamandis, Silikon Vadisi’nin ve uzay teknolojileri sektörünün tecrübeli isimlerinden. Diğer zengin ortaklar arasında Google CEO’su Larry Page, Microsoft baş tasarımcısı Charles Simonyi ve bu yıl içinde Dünya’nın en derin noktası Challenger Deep’e dalan James Cameron. Gezegen Kaynakları’nın projesi istendiği gibi giderse, 20 yıl sonra göktaşlarında kazı başlayabilir.

İddialı projeleriyle öne çıkan diğer şirketlerin yanında, Haziran ayında duyurulan B612 biraz sessiz kaldı. Kar amacı gütmeyen kurumun amacı, en son teknoloji bir kızılötesi teleskop inşa edilmesi ve bu cihazla Dünya’yı tehdit edebilecek göktaşlarının tespit edilmesi. Bu tür araştırmalar NASA tarafından zaten yapılsa da, B612 Derneği tasarladıkları teleskopun göreve girmesi halinde ilk ay içinde bugüne kadar tespit edilen tehditlerin iki katını ortaya çıkaracaklarını öne sürdü. Teknik kadrosuyla öne çıkan B612, Apollo 9 görevinde Ay modüşünü kullanan eski NASA astronotu Rusty Schweickart ve uzay mekiği pilotluğu yapmış olan Ed Lu’yu bünyesinde bulunduruyor.

Elon Musk - SpaceX
Modern çağın vazgeçilmez hayallerinden bir tanesi, 2012’de ciddi ciddi tartışılmaya başlandı, hatta planlar çizildi, rakamlar sunuldu. ABD’li özel uzay-havacılık şirketi SpaceX, NASA’nın planlarının bile önüne geçerek, 2023’te Mars’a insan göndermeyi amaçladıklarını belirtti. Dahası, projenin devamında Kızıl Gezegen’de 80 bin kişilik koloni kurulmasına kadar bu plan genişletildi. SpaceX’in Mayıs ayında açıkladığı plana göre, 500 milyon dolarlık bilet parası ödeyen 4 kişi, 2023’te Kızıl Gezegen’e gönderilecek. Mars One projesi kapsamında geri dönüşü olmayan bu seferler gelişen teknolojinin yolculuk masraflarını düşürmesiyle artacak. NASA için Uzay’a başarılı bir şekilde kargo gönderip getirmeyi başaran Space X, bu görevlerde kullandığı Dragon kapsülünü ateşlemesi için Falcon 9 roketini kullanıyor. Ancak Mars ve diğer uzun mesafeli büyük görevler için çok daha güçlü roketlere ihtiyaç var. Bu roketlerin ilk basamağı ise gelecek yıl test edilmesi beklenen Falcon Heavy. Roket, ton başına 1000 dolardan düşük bir maliyetle, yörüngeye 55 ton kargo taşıyabilecek şekilde tasarlanıyor. Falcon Heavy hizmete girdiğinde, ton başına 6 bin dolar harcayan, 22 ton kapasiteli United Launch Alliance üretimi Delta roketinin yerini alacak. Falcon Heavy başarılı olması halinde birçok şirketin de kullanmak isteyeceği bir roket olacak. Hatta Golden Spike ve Mars One projeleri bu roketin açtığı yolda başarıya ulaşabilir.

Göktaşı madenciliği, Mars kolonisi ve özel uzay teleskopu gibi projeler dururken, yörüngede bir turlayıp gelmemek olmaz. Virgin Galactic’in başını çektiği özel uzay-havacılık şirketleri de bunu hedefliyor. Tasarımı yapılan SpaceShipTwo, Scaled Composites şirketiyle yapılan ortaklık kapsamında üretilecek. Amaç, kısa uçuşlarla yerden 110 km yükseğe çıkarmak. Virgin Galactic, yörünge altıuçuşlar için 200 bin dolarlık bir ücret istiyor. Şirket, 2013 sonu itibariyle uçuşlara başlayamayı umuyor. Ancak bu planlar bir tek Virgin Galactic’e ait değil. Amazon kurucusu Jeff Bezos’un Blue Origin şirketi de yörüngealtı uçuşları hayata geçirmek istiyor. Bir diğer proje, XCOR şirketinin Lynx uçağı olabilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder