28 Şubat 2013 Perşembe

Türk mühendis ve girişimciler ortak uzay şirketi kurdu.


Emrullah Turanlı
Şimdiye kadar gayrimenkul geliştirme, havalimanı ve enerji projeleriyle adını duyuran Taşyapı Grubu'nun patronu Emrullah Turanlı, 'uzaya' çıkacak!

Birbirine bağlı olarak geliştirilecek 20 farklı teknolojinin patent sahibi İTÜ mezunu iki Türk mühendis ile ortak şirketler kuran Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, çöplerden üreteceği enerji ile uzaya mekik yollayıp burada yaşam imkânı sağlama gibi iddialı bir proje için Taşyapı Uzay ve Genetik Teknolojileri Sanayii adı altında bir şirket kurdu.


İLK AŞAMA HAZIR

Taşyapı'nın patronu Turanlı'ya bu şirketi kurduran İTÜ mezunları, proje için ilk adımı atmışlar bile. İki ay içerisinde toplanan çöpleri granüle (kuma benzer madde) dönüştürerek, buradan açığa çıkan gazdan elektrik üretecek kendi üretimleri olan TE158 modeli santralı üretime geçmiş olacak. İşte uzay mekiğini çalıştıracak olan santral için söz konusu modelin yüz katı büyüklüğe ulaşması gerekiyor. İTÜ mezunu mühendisler Sinan Gönül ile Ferhan Batıoğlu’nun ilk çalışmalarının çöpler üzerine olduğunu belirten Emrullah Turanlı,çöp projesine bağlı olarak şimdi de uzay yolculuğu için kolları sıvadıklarını dile getirerek, “Yakıtsız ve motorsuz olarak uçabilen ve uzaya kadar çıkabilen yolcu uçakları var. Fosil yakıt ve benzin olmadan uzaya çıkabilen taşıtlar bunlar. Bunun üzerinde çalışmaya başladık” ifadesini kullandı.

NASIL ÇALIŞACAK?

Toplanan çöpler santralın bulunduğu bölgeye getirilecek. Burada moleküler dönüşüm yöntemiyle çöpler granüle dönüştürülecek. I Bu sırada ortaya çıkan metan gazından elektrik üretimi başlayacak. Demo olarak yapılan ve TIR’ların kasasında çalışan TE158 modeli saatte 1.16 megavatlık elektrik üretiyor. Noraml santral ise 100 megavat gücünde olacak. Türkiye’nin 100 noktasındaki santraldan üretilen elektrik yeni bir teknolojiyle bir noktada toplanacak. Meydana gelen GW (megavatın bin katı) derecesindeki elektrik akımı uzay mekiğini atmosferin dışına çıkararak, dünyanın yörüngesine oturtacak. Şu anda detaylandırılmayan projeye göre dünyadan götürülecek yolcuların burada yaşaması mümkün olacak.

‘Para bende, akıl onlarda’

Yaklaşık 5 yıldan bu yana mühendisleri desteklediğini belirten Emrullah Turanlı, “Akıl onlarda, para bende. Onları 5 yıldan bu yana elimden geldiği kadarıyla destekliyorum. Bunların kendi çevreleriyle birlikte yaklaşık 30 kişilik bir araştırma geliştirme ekibimiz bulunuyor” dedi. Turanlı, moleküler dönüşüm yöntemiyle çöp projesini hayata geçirdikten sonra çalışmaların arkasının daha hızlı şekilde geleceğini, bu etapta İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi’nden mezuniyetlerine 1 yıl kalmış yaklaşık 20 öğrenci alıp yetiştireceklerini de sözlerine ekledi. ÜNSAL EREKE/HABERTÜRK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder