6 Ağustos 2013 Salı

Doğrudan görüntülenen ötegezegen: GJ 504b


GJ 504b ötegezegeni canlandırması
Hawai'de konumlu bulunan Subaru Teleskobu'nun kızılötesi verilerinden yararlanan uluslararası bir astronom ekibi GJ 504 isimli parlak yıldızın yörüngesinde dolanan dev bir gezegenin doğrudan görüntüsüne ulaştı. Jüpiter'in birkaç katı kütlesi olan ve GJ 504b olarak adlandırılan dev gezegen şimdiye kadar doğrudan görüntüleme yöntemi kullanılarak keşfedilmiş en düşük kütleli gezegen.


Bilim adamları şimdiye kadar doğrudan görüntülenebilen ötegezegenlerdeki mavi renkli görünümün aksine GJ 504b'nin kiraz çiçeğine benzer bozuk bir kırmızı renge sahip olduğunu düşünüyorlar. Kızılötesi kameraların saptadığı bu renk hayli ilginç, bilim adamları gezegenin az da olsa bulutlara sahip olduğunu da tespit ettiler.

GJ 504b'nin rengi kadar yıldızına uzaklığı da ilginç: Yıldızına uzaklığı Jüpiter'in güneşe uzaklığının yaklaşık 9 katı. Bu durum Jüpiter benzeri gaz devlerinin oluşumunu açıklayan teoriye ters bir durum. Bugüne kadar düşünülen ve Neptün yörüngesine kadar gaz devlerinin oluşumunu açıklayan teorinin aksine yıldızından daha uzakta bulunan GJ 504b'nin neden böyle bir yörüngeye sahip olduğu henüz bilinmiyor.

GJ 504b'nin yörüngesi

GJ 504 yıldızının yaklaşık 160 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Dünyaya 57 ışık yılı uzaklıkta Başak Takımyıldızı'nda yer alan GJ 504 yıldızının çıplak gözle görünmesi zor.

1 yorum: